Politiikka ja talous

St1 suunnittelee isoa bioetanolitehdasta Kajaaniin

Jo rakenteilla olevan, pienen mittaluokan pilottilaitoksen lisäksi St1 suunnittelee viisi kertaa suurempaa laitosta Renforsin rantaan.
Pekka Fali
10 miljoonaa litraa bioetanolia tuottavan laitoksen on määrä valmistua Renforsin rannassa tämän vuoden lopulla.

St1 Biofuels Oy jätti perjantaina Kainuun elykeskukselle ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA), jonka mukaan yhtiö suunnittelee suuren mittaluokan bioetanolitehdasta Kajaanin Renforsin rantaan.

Alueella rakennetaan parhaillaan 10 miljoonaa litraa vuodessa tuottavaa pilottilaitosta, joka tekee sahanpurusta bioetanolia. Laitos valmistuu loppuvuonna ja sillä on ympäristölupa.

Yhtiö kertoi tammikuussa (MT 20.1.), että se haluaa pilottilaitoksen lisäksi rakentaa kaksi isoa, 50 miljoonaa litraa vuodessa tuottavaa bioetanolitehdasta Suomeen, Ruotsiin tai Norjaan. Isojen tehtaiden sijoituspaikkoja ei kerrottu, mutta Kajaani oli yksi vaihtoehto.

Kainuun elykeskukselle jättämässään ohjelmassa St1 kertoo, että se suunnittelee toisen bioetanolilaitoksen rakentamista samalle alueelle, jossa jo rakennetaan pientä laitosta. Renforsin rannassa yhteenlaskettu bioetanolin tuotanto vuodessa olisi siis 60 miljoonaa litraa.

YVA-menettelyssä tarkastellaan kolmea vaihtoehtoa. Ensimmäisessä tuotanto pysyy nykyisen ympäristöluvan laajuudessa eli 10 miljoonassa litrassa. Toinen vaihtoehto on, että raaka-aineiden ja tuotteiden varastointikapasiteettia kasvatetaan. Kolmas vaihtoehto on, että rakennetaan kokonaan uusi, 50 miljoonaa litraa bioetanolia vuodessa tuottava laitos.

St1:n hankkeessa raaka-aineena käytetään sahanpurua, haketta ja kierrätyspuuta. Bioetanolia valmistetaan hydrolyysillä, fermentoimalla ja tislaamalla. Hiiva ja entsyymit ovat apuaineita. Prosessissa syntyy sivutuotteina ligniiniä, puuvinassia, tärpättiä, furfuraalia ja biokaasua, joita toimitetaan hyödynnettäviksi.

Arviointiohjelmasta voi antaa lausuntoja Kainuun elykeskukselle 21.3.2016 asti.

St1 kertoo, että se tekee investointipäätöksen todennäköisesti ensi vuonna. Tuotanto käynnistyisi uudella laitoksella vuonna 2019.

Lue lisää

Sahanpurua autontankkiin – Kajaanin bioetanolitehdas ensimmäinen laatuaan

St1 avasi bioetanolilaitoksen Göteborgissa

Kainuun Sanomat: ST1:n biojalostamo ei toimi toivotulla tavalla, vaatii pesua neljän päivän välein

Poriin suunniteltu bioetanolitehdas ostaisi sahanpurua noin 200 kilometrin säteeltä