Politiikka ja talous

Suomalainen napsii lihoista vain parhaat palat - ilmiö tukee halpatuontia

Suomalainen syö tuotantoeläimestä vain parhaat ruhonosat. Kysynnän paikkaamiseksi arvo-osia tuodaan halvalla ulkomailta. Vastaavasti vähempiarvoista lihaa viedään muun muassa Aasiaan.
Jukka Pasonen

Lihatalo Atrian mukaan suomalaisten suosikkilihasta, siasta, joutavat vientiin muun muassa sorkat ja rasvaiset kylkipalat. Sen sijaan kinkkua ja fileetä tuodaan ulkomailta, koska ne maistuvat kuluttajille.

Eniten lihaa virtaa meille Saksasta. MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala kertoo, että halpatuonti laskee sian markkinahintaa Suomessa. Sama pätee siipikarjaan, jota tulee eniten Thaimaasta.

Lihantuonti kaukomaista ei kuitenkaan ole kovin yleistä. Tullin mukaan broilerinlihasta runsaat kolme prosenttia tuodaan EU:n ulkopuolelta. Kaukolihaa tarjoavat muun muassa useat pikaruokaketjut ja laitoskeittiöt.

Antibioottilihaa EU-alueelta

Kaikkiaan viidennes Suomessa kulutetusta lihasta tulee ulkomailta. Viime vuonna tuonti kasvoi viisi prosenttia. Broilerin- ja kalkkunanlihan tuonti kasvoi huimat 19 prosenttia. Lihalajeista ainoastaan naudan tuonti ei lisääntynyt.

Rantala luettelee monta hyvää syytä suosia suomalaista lihaa: ”Tuotanto-olosuhteet ovat muissa EU-maissa huonommat kuin meillä: sikojen saparot typistetään, karsina-ala on pienempi, antibioottien käyttö on moninkertaista ja siipikarjan nokat typistetään.”

Lue lisää

Luke selvitti broilerin- ja sianlihan jalanjäljet

Jugurttimarinoidut broilerivartaat

Varhaisperunat ovat nyt vielä tavallistakin maukkaampia – pitkä aurinkoinen jakso kerrytti mukuloihin makua

Kesko, Atria ja OP-ryhmä antoivat positiiviset tulosvaroitukset