Politiikka ja talous

Suomi–Viro -kaasuputken suunnitteluun viisi miljoonaa

EU on myöntänyt 5,4 miljoonaa euroa Suomen ja Viron välisen maakaasuputken suunnitteluun. Sopimus allekirjoitettiin tiistaina. Putken kustannusarvio on 250 miljoonaa euroa.}

Suunnittelutuesta 4,65 miljoonaa euroa tulee Suomen valtion omistamalle Baltic Connector Oy:lle ja loput virolaiselle Elering Gaasille.

BalticConnector-niminen kaasuputki lisää Suomen ja Baltian kaasun toimitusvarmuutta. Puolan ja Liettuan välisen kaasuyhdysputken kanssa se täydentää Baltian kaasurenkaan, jolloin Suomi ei ole pelkästään Venäjän kaasusta riippuvainen.

Ilmastotoimista ja energia-asioista vastaavan EU-komissaari Miguel Arias Cañeten mukaan sopimus on osoitus kaikkien osapuolten sitoutumisesta energiamarkkinoiden eristyneisyyden poistamiseen.

Suomen hallitus tiedotti asiasta joulukuun alussa, jolloin Suomi päätti osaltaan putken rakentamisen jatkosta. Suomen hankkeen alkuperäinen osapuoli Gasum vetäytyi hankkeesta syyskuussa, koska suunniteltu nesteytetyn maakaasun (lng) varaston rakentaminen ei osoittautunut kannattavaksi.

Gasumin sijaan valtio perusti Baltic Connectorin jatkamaan putken rakennussuunnittelua.

Putkessa voidaan kuljettaa 7,2 miljoonaa kuutiometriä kaasua vuorokaudessa kumpaan suuntaan tahansa. 150 kilometriä pitkästä putkesta Suomen rannikolla on 22 kilometriä, merellä 81 kilometriä ja Viron rannikolla 47 kilometriä.

Lue lisää

Tuonti­energian viherpesua

Maantiede on Venäjän politiikan lähtökohta

Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustöiden viimeistelyyn osallistuva venäläisalus menossa Yhdysvaltain pakotelistalle

USA ei halua, että Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamista jatketaan – "Kremlin poliittinen työkalu"