Politiikka ja talous

Turkistarhausta yritetään lopettaa kansalaisaloitteella

Eläinsuojelu- ja ympäristöjärjestöt aloittavat tänään 14.5. kansalaisaloitekampanjan. Tavoitteena on kerätä vähintään 50 000 allekirjoitusta turkistarhauksen lakkauttamista ajavaan kansalaisaloitteeseen. Turkiseläinten kasvattajat tyrmäävät kampanjan, joka heidän mukaansa perustuu vääriin tietoihin.
Kimmo Haimi

Allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen kerätään sekä verkossa että mukana olevien yhteistyökumppaneiden toimipisteissä. Tavoitteena on saada vaadittu määrä nimiä kokoon marraskuun puoliväliin mennessä.

Kansalaisaloitekampanjaa koordinoivat Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta eläimille sekä SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto. Mukana on joukko yhteistyöyrityksiä sekä -järjestöjä.

Turkistarhaus on epäeettinen elinkeino ja Suomen häpeäpilkku, joka aiheuttaa kärsimystä miljoonille eläimille vuosittain, sanoo eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli .

Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius puolestaan toteaa, että turkistarhaus ei ole ympäristöystävällistä. Turkisten hiilidioksidipäästöt ovat moninkertaiset vastaaviin keinomateriaaleihin verrattuna. Lisäksi päästöt tarhoilta rehevöittävät ja happamoittavat vesistöjä.

Hänen mukaansa on lähes selvää, että turkistuottajien kannattaa valmistautua siihen, että turkistarhaus loppuu Suomesta ennemmin tai myöhemmin.

Turkisten tuotantoa, myyntiä tai käyttöä ei voi perustella millään muulla kuin itsekkyydellä, kertoo Oikeutta eläimille -yhdistyksen aktiivi Karry Hedberg .

Turkiseläinten kasvattajat tyrmäävät kampanjan

Turkistarhauskielto on kampanjassa itsetarkoitus, ei eläinten hyvinvoinnin parantaminen. Kieltoa perustellaan monin paikoin väärin tiedoin, sanoo eläinlääketieteen tohtori Taina Haarahiltunen Suomen Turkiseläinten Kasvattajain liitosta. Karkeimmat virheet kiellon perustelussa tehdään alan taloudellisen merkityksen ja työllistävyyden arvioinnissa.

Turkiseläinten kasvatus on joko kokonaan kielletty tai sitä on voimakkaasti rajoitettu maissa, joissa sillä ei ole perinteitä eikä taloudellista merkitystä. Esimerkkinä liitto käyttää Itävaltaa, jossa täyskiellon toteutuessa oli yksi toimiva turkistila.

http://www.turkistarhatonsuomi.fi

http://www.facebook.com

Lue lisää

Minkkien koronarokotteelta puuttuu vielä käyttölupa: ”Kokeet on nyt tehty, olemme tyytyväisiä tuloksiin”

EU:n kaavailema häkkikielto saattaa osua turkistuottajiin – meppi Elsi Katainen pitää mahdollisena, että turkisala ujutetaan ratkaisuun

Valiokunta puoltaa kansalaisaloitetta vesihuollon yksityistämisen estämiseksi – mietintö patistaa hallitusta lainvalmisteluun

Viro kieltää turkistarhauksen vuodesta 2026 alkaen – "Vain chincilla-kanin tarhausta, ei merkitystä markkinoille"