Politiikka ja talous

Tutkimus: Fennovoiman sähkö olisi tuulivoimaakin kalliimpaa

Uudelle tontille rakennettavan ydinvoimalan sähkö on tuotantokustannuksiltaan kalliimpaa kuin maalle rakennettavien tuulivoimaloiden, lasketaan Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksessa.

Uudelle tontille rakennettavan ydinvoimalan sähkö on tuotantokustannuksiltaan kalliimpaa kuin maalle rakennettavien tuulivoimaloiden. Sen sijaan olemassa olevan ydinvoimalan viereen rakennettava uusi reaktori tuottaisi sähköä tuulivoimaa halvemmalla. Tiedot käyvät ilmi Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksesta.

Suomen kahdesta uudesta ydinvoimahankkeesta Fennovoima suunnittelee voimalaa uudelle tontille Pyhäjoelle. Teollisuuden Voiman laitos nousee olemassa olevien viereen Olkiluotoon.

Uudelle tontille rakennettavan ydinvoimalan tuotantokustannus nousisi 57,9 euroon megawattitunnilta. Maalle rakennettavissa tuulivoimaloissa vastaava kustannus olisi 52,7 euroa megawattitunnilta.

Olemassa olevalla ydinvoimalatontilla kustannus olisi 43,7 euroa, mikä on vertailun halvin. Lappeenrannan yliopiston laatimassa raportissa tutkitut voimalatyypit ovat ydin- ja tuulivoimaloiden lisäksi maakaasu-, kivihiili-, turve-, puu- ja aurinkovoimalat.

Kalleinta sähkö on aurinkovoimaloissa, joissa tuotantokustannusten arvioidaan nousevan lähemmäksi 150 euroa megawattitunnilta.

Lue lisää

Vapaavuori tyytyväinen Fortumin Fennovoima-päätökseen

Mitä maksaa Fennovoima?

Ydinvoimasta paljon vääriä käsityksiä

Hemminki ja Engman vaihdettiin Fennovoiman johtoon