Politiikka ja talous

Tyytyväisimmät suomalaiset asuvat kaupungin ja maaseudun välillä

Tyytyväisimmät asukkaat löytyvät 22 000 asukkaan Lempäälästä. Suurten kaupunkien ykkönen on Tampere.
Tobias Tommila
Tobias Tommila kuvasi tämän Kantrin latokuvakisaan osallistuneen kuvan Lempäälässä.

Suomalaisten keskimääräinen tyytyväisyys asuinkuntaansa nousi viime vuonna aavistuksen. Tyytyväisimmät suomalaiset löytyvät kehyskunnista.

Asukastyytyväisyyden ykköseksi ampaisi lähellä Tamperetta sijaitseva Lempäälä. Tänä vuonna asukkaiden tyytyväisyys kuntaansa oli 80,6 pistettä sadasta ja se nousi huikeat 9,1 pistettä edellisvuoteen verrattuna.

Tutkimuksen teki EPSI Rating. Tyytyväisyysindeksi tuotetaan asteikolla 0-100, jossa 75 on hyvä taso. Tutkimukseen haastateltiin viime vuoden lopulla noin 6 500 suomalaista.

Edellisvuoden ykkönen Pirkkala jäi ilman virallista tulosta vähäisen haastattelumäärän takia.  Kuopion kupeessa sijaitseva Siilinjärvi säilytti kakkossijansa ja Turun naapurikunta Kaarina oli kolmas.

Selkeässä nousussa oli myös Iisalmi, jossa asukkaiden tyytyväisyys nousi 6,1 pistettä. Asukastyytyväisyys nousi edellisvuodesta eniten Nastolassa (+11,7 pistettä).

Tampere on suurten kaupunkien ykkönen

Suurten kaupunkien ykkönen on edelleen Tampere (75,9). Seuraavina olivat Helsinki (72,9) ja Espoo (71,1), joiden asukastyytyväisyys on pysynyt vakaana. Turku (68,9) paransi tulostaan hienoisesti. 

Tyytymättömimpiä asuinkuntaansa olivat Kouvolan (59,3) ja Raaseporin (59,5) asukkaat. Tyytyväisyys laski eniten Ylöjärvellä.

"Tyytymättömimpiä ollaan kunnissa, jotka ovat läpikäyneet kuntaliitoksia, joutuneet rakennemuutoskunniksi tai tekemään taloudellisen tilanteen takia muita merkittäviä säästöjä", Epsi Ratingin Suomen toimitusjohtaja Tarja Ilvonen kiteyttää.

Lue lisää

Romupihat eivät houkuta matkailijoita eivätkä edistä Suomi-kuvaa – maaseutumaiseman ylläpito vaatii yhteistä vaivaa

Yle uutiset: Syrjäseuduille on vaikea löytää päteviä pelastajia - samaan aikaan tehtävien määrä maaseudulla kasvaa

Väitöskirja: Maaseudun lapsilla Suomessa parhaimmat motoriset taidot – ulkona vietetty aika näkyy lapsen tasapainossa

Maalla käy vilske monella rintamalla