Politiikka ja talous

Vapaavuori tyytyväinen Fortumin Fennovoima-päätökseen

Fortum on ilmoittanut olevansa valmis osallistumaan enintään 15 prosentin osuudella Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen, jos se saa omistukseensa yli 75 prosenttia energiantuotantoyhtiö TGC-1:stä.
Kari Salonen
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kiittelee Fortumin päätöstä lähteä mukaan Fennovoimaan. Se vahvistaa hänen mukaansa Fennovoiman kotimaista omistuspohjaa.

Energiantuotantoyhtiö TGC-1 on Fortumin ja Gazpromin tytäryhtiö Gazprom Energoholdingin omistuksessa. Kyseessä on johtava sähkö- ja lämpöenergian tuottaja Luoteis-Venäjällä.

Fortum ja Gazpromin tytäryhtiö ovat aloittaneet energiantuotantoyhtiön omistustensa uudelleenjärjestelyn Venäjällä.

Käytännössä Fortum on hankkimassa Venäjältä useita kymmeniä vesivoimalaitoksia. Uudelleenjärjestely lisää Fortumin vesivoimatuotantoa 60 prosentilla 34 terawattituntiin.

”Järjestely osoittaa konkreettisesti vahvan sitoutumisemme päästöttömään tuotantoon. Vesivoiman osuuden kasvattaminen Venäjällä on Fortumille myös varsin luonteva askel, koska meillä on kokemusta Venäjän liiketoiminnoista ja yhteistyöstä venäläisten kumppanien kanssa jo yli viideltä vuosikymmeneltä”, perustelee Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula ratkaisua.

“Järjestelyt vahvistavat Suomen ja Venäjän energiasektorin yritysten yhteistyötä sekä yhteistyötä pitkäaikaisen partnerimme Fortumin kanssa”, sanoo Rosatomin pääjohtaja Sergey Kirienko .

Elinkeinoministeri ilahtui uutisesta

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) otti uutiset omistuksen uudelleenjärjestelystä vastaan tyytyväisenä.

”Fortumin ilmoitus on merkittävä uutinen Fennovoiman ydinvoimahankkeelle. Toteutuessaan Fortumin julkistama järjestely täyttää kirkkaasti valtioneuvoston Fennovoiman hankkeelta edellyttämän 60 prosentin kotimaisuusasteen ja käytännössä nostaa sen alun perin tavoiteltuun 66 prosenttiin”, Vapaavuori sanoo.

Kaikki EU- ja ETA-alueen sisäpuolinen omistus määritellään kotimaiseksi.

”Fortumin mukaantulo Fennovoiman hankkeeseen tuo uuteen ydinvoimayhtiöön myös merkittävää ydinenergia-alan osaamista”, Vapaavuori toteaa.

Fennovoimasta keskustellaan eduskunnassa huomenna keskiviikkona.

Eduskunta äänestää perjantaina Fennovoiman ydinvoimahankkeen periaatepäätöksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Lue lisää

Tutkimus: Fennovoiman sähkö olisi tuulivoimaakin kalliimpaa

Mitä maksaa Fennovoima?

Ydinvoimasta paljon vääriä käsityksiä

Fortum voi kaataa Fennovoiman, päätös viikossa