Politiikka ja talous

Vapo jäi kolmanneksen turpeennoston tavoitteestaan

Elokuun lämmin poutajakso pelasti muuten vaikean turvekesän. Vapo saavutti 65 prosenttia turvetuotantotavoitteestaan.
Jyrki Johannes Tervo +
Kurikassa turpeennosto näytti märkyyden takia epätoivoiselta vielä heinäkuun alussa. Kuvassa turveyrittäjä Antti Mäkinen.

Turveyhtiö Vapon tavoitteena oli nostaa tänä kesänä vajaa 13 miljoonaa kuutiometriä turvetta. Heinäkuun loppuun mennessä tavoitteesta oli saavutettu vain 30 prosenttia. Elokuun yhtenäinen pouta mahdollisti loppukirin ja monin paikoin tuotanto jatkui syyskuun puolelle.

Vapo kertoo tiedotteessaan, että elokuun aikana yhtiön urakoitsijat nostivat enemmän turvetta kuin muina kesäkuukausina yhteensä. Vapo jäi kuitenkin 35 prosenttia tavoitteestaan.

"Elokuun poutajakso oli elintärkeä ennen kaikkea tuotantoyrittäjien kannalta, tämä korjasi merkittävästi heidän alkukesän huonoa tulostaan", kertoo Vapon tilaus- ja toimitusketjun johtaja Juha Koskiniemi.

Tilastoihin tämä kesä menee normaalia heikompana. Vapon asiakkaiden energiaturvetoimituksiin sillä ei ole vaikutusta sillä ne ovat turvattu ylivuotisilla varastoilla ja tämän kesän tuotannolla varmistaa jo osaltaan seuraavan kauden turvetoimitukset, yhtiö vakuuttaa.

Lämmin elokuu vauhditti myös ympäristöturvetuotantoa mutta alueellisesti tuotannon onnistumisessa on suurta vaihtelua.

Pohjois-Suomessa energia- ja ympäristöturvetta saatiin nostettua vain 45 prosenttia tavoitteesta. Parhaiten turpeennosto sujui Kaakkois-Suomessa, jossa nostettiin 83 prosenttia tavoitteesta. Yhteensä Vapo on nostanut turvetta Suomessa 8,3 miljoonaa kuutiometriä.

"Vapo palvelee asiakkaansa kuten aikaisempina vuosina. Kuljetusmatkat saattavat kasvaa hieman, mutta kuivikkeen saatavuus on turvattu ensi talveksi", toteaa myyntijohtaja Ari Huunonen.

Lue lisää

Energia- turpeen alasajo vähentää hiilinieluja

Turhaan parjattu turve

Yle uutiset: Turvesuolla riehuu voimakas tulipalo Suonenjoella

Ratkaisuja ongelmiin