Politiikka ja talous

Verottajan silmissä aika on rahaa

Aikapankit tarjoavat väylän auttaa lähimmäistä. Nykyaikainen naapuriapu perustuu palvelujen vaihtamiseen. Nyt verottaja haluaa oman osansa toiminnasta. Moni pelkää, että yhteisöllisyys kärsii.
Jaana Kankaanpää
Kokkolan työttömien toimintakeskus. Käsityö, ompelu, harrastus.

Palvelujen vaihtamisesta tuli verollista toimintaa 5. marraskuuta alkaen. Muutos on tyrehdyttänyt monen aikapankin toiminnan.

”Nyt vedetään happea ja mietitään, mitä verottajan ohjeistus tarkoittaa käytännössä”, kertoo yhdyshenkilö Suvi Heino Fiskarsin aikapankista.

Heinon mukaan naapureita autetaan edelleen vilkkaasti, mutta toveja ei lasketa.

Tovi on aikapankin maksuyksikkö. Kaikki työsuoritukset ovat samanarvoisia eli yhdestä tunnista saa tililleen yhden tovin.

Nyt verottaja haluaa tehdä ajasta rahaa. Se katsoo, että työn ja palvelujen vaihtaminen on pääsääntöisesti veronalaista toimintaa. Verokarhun kouran välttää vain, jos työ on ”tavanomaiseen ja vähäiseen naapuriapuun rinnastettavaa, satunnaista työtä”.

Palvelusten vaihtamista ei voida pitää verovapaana, jos työ liittyy jommankumman palkkatyöhön, elinkeinoon, maatalouteen tai muuhun tulonhankintaan.

Verotettavia töitä ovat esimerkiksi rakennustyöt, opetus, kokopäiväinen lastenhoito, oikeudelliset palvelut, terveydenhoito ja ammattihierojan suorittama hieronta. Myös tavaroiden vuokraaminen on aina verollista toimintaa.

Sekavat ja tulkinnanvaraiset ohjeet

Aikapankeissa ohjeistusta pidetään epäselvänä.

Verottaja on valaissut tulkintaa seuraavasti Facebookissa: ”Muutama kerta vuodessa on selkeästi satunnaista, mutta viisi kertaa viikossa vuoden ajan ei. Asia ratkaistaan tapauskohtaisesti. Mitään yksikäsitteistä rajaa ei voi antaa.”

Satunnaiseksi naapuriavuksi voidaan lukea muun muassa lumitöiden tekeminen, kukkien kasteleminen, nurmikon leikkaaminen, renkaiden vaihto, lemmikkien tai lasten hoitaminen lyhytaikaisesti, ikkunoiden peseminen, vaatteiden korjaaminen tai muun kuin koulutetun hierojan hieronta.

Lisäksi verottaja korostaa, että ”aikapankkitoiminta ei ole valvonnan tai harmaan talouden torjunnan tärkeysjärjestyksen kärkipäässä”.

Kuulostaa siltä, että verojen maksaminen jää kunkin aikapankkilaisen omantunnon kysymykseksi.

Kaikkien aika samanarvoista

Miten aikaa sitten voi verottaa?

”Hyvä kysymys. Sitä mekin ihmetellään”, vastaa aktiivi Tuuli Hirvilammi Stadin aikapankista.

Käytännössä jäsenten pitäisi ilmoittaa palvelujen käypä arvo veroilmoituksessa. Esimerkiksi säännölliselle puutarhanhoidolle olisi määriteltävä markkina-arvo, joka lisättäisiin aikapankkilaisen vuosituloon.

”Ajan kääntäminen euroiksi tuhoaa periaatteen, jonka mukaan aikapankissa kaikkien aika on saman arvoista”, Hirvilammi tiivistää ongelman.

Lue lisää

Valtion pankkipolitiikka ihmetyttää

Metsäyhtymien digiloikasta tuli hikiloikka

Suomi tarvitsee hyviä veronmaksajia

Valtaosa veronpalautuksista maksetaan elokuussa – yhteensä noin 900 miljoonaa euroa