Politiikka ja talous

Virmavirta Stubbille: Katso karttaa Paasikiven opein

Pitkän linjan kokoomusvaikuttaja Jarmo Virmavirta näkee Suomen ulkopolitiikan tekevän kuolemaa, kun päätösvalta on annettu Brysseliin ja Venäjä laiminlyöty. Hän kehottaa pääministeri Alexander Stubbia katsomaan karttaa presidentti J.K. Paasikiven opein.
Kari Salonen

Entinen Turun Sanomien, Uuden Suomen ja Nykypäivän päätoimittaja ja pitkän linjan kokoomusvaikuttaja Jarmo Virmavirta liittyy pääministeri Alexander Stubbin (kok.) arvostelijoihin.

”Yhtenäisellä ulkopoliittisella linjalla on ollut Suomelle tärkeä merkitys ja konsensus antaa pienelle maalle uskottavuutta joka suuntaan. Mutta nyt ihmisten mielissä on epäselvää, onko sellaista edes pääministerin ja presidentin kesken”, Virmavirta sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

”Jos Natosta ei puhuta, se on konsensusta Naton suhteen, mutta samaa hiljaisuutta ei ole Venäjän suhteen.”

Virmavirran mielestä Suomen ulkopolitiikka on kuolemassa, kun päätösvalta on annettu Brysseliin ja Venäjä laiminlyöty.

Maailmallakin Suomen ulkopoliittiset puheet pitää kirjailija Sofi Oksanen .

Hän muistuttaa olevan itsepetosta ajatella, että geopolitiikkaa olisi kuollut. Se ei ole, sillä talousajattelu ei korvaa maantiedettä, uskontoa ja aatteita. Poliittinen epävakaus, suurtyöttömyys tai jyrkät köyhyysrajat voivat sysätä liikkeelle äkkinäisen maantieteellisen kehityksen.

Suomen pitäisikin pitää yllä nykyistä läheisempiä suhteita Venäjään ja ymmärtää maata laajemmin kuin vain talouden kautta. Venäjä-osaaminen on nimittäin ollut se, josta Suomea on maailmalla arvostettu. Sitä osaamista odotti EU ja sen avulla avautuivat ovet Yhdysvaltain johtoon, Virmavirta huomauttaa.

”Mutta uuden ulkopolitiikan ihmisiä tämä ei kiinnosta pätkääkään.”

Virmavirta kehottaakin Stubbia katsomaan karttaa presidentti J.K. Paasikiven opein.

Lue lisää

Stubbia tarvitaan yhä

Kanerva: Geopolitiikka tuli takaisin - "Suomen turvallisuuspoliittinen ympäristö muuttunut rajusti"

Kokoomuksesta varovaista vihreää valoa maatalouden kriisipaketille

Vapaavuori: Suomen talouskasvu on kohta Euroopan surkeinta