Politiikka ja talous

Yle: Keskusta menettänyt naiskannattajia

Syynä hallituksen pakkolait. Myös Sipilän tyyli puhuttelee enemmän miehiä.
Eija Mansikkamäki
Perussuomalaisten mieskannatus oli Ylen mukaan huipussaan huhtikuussa eduskuntavaalien aikaan, naiskannatus kuukautta myöhemmin hallitusta muodostettaessa. Kumpikin on sittemmin syöksynyt.

Keskusta on menettänyt viime keväästä erityisesti naisten kannatusta. Tämä selviää Taloustutkimuksen Ylelle tekemien puoluekannatuskyselyjen tuloksista, kertoo Yle.

Keskustan kannatus oli naisten keskuudessa suurimmillaan helmikuussa, 26,2 prosenttia, mutta laski kevään ja kesän aikana ja joulukuussa 17,8 prosenttia.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajusen mukaan yli 8 prosenttiyksikön pudotus johtuu hallituksen valmistelemista pakkolaeista, jotka kirpaisevat enemmän naisia kuin miehiä.

Miesten keskuudessa keskustan kannatus on pudonnut vain runsaan prosenttiyksikön maaliskuun 26,2 prosentin huippuluvusta joulukuun 24,8 prosenttiin. Pajusen mukaan puheenjohtaja Juha Sipilän tyyli puhuttelee enemmän miehiä.

Kokonaiskannatuksessa perussuomalaisten suosio on laskenut vaalien jälkeen jyrkästi ja vihreiden ja SDP:n noussut, mutta miesten ja naisten ero ei ole yhtä suuri kuin keskustassa.

Perussuomalaisten kannatusta söivät erityisesti syyskuussa Ylen mukaan hallituksen toteuttamat miljardisäästöt.

SDP:n kannatus kääntyi puolestaan syksyllä samaan aikaan nousuun, ja on jatkunut erityisesti miesten joukossa vuoden loppuun.

Vihreiden vaalimenestys siivitti kannatuksen nousuun, erityisesti naisten keskuudessa.

Lue lisää

Maakunnat tarvitsevat yhä puolustajansa

Analyysi: Keskustan Saarikko ja perussuomalaisten Halla-aho kokevat molemmat olevansa kuntavaalien moraalisia voittajia, eikä kumpikaan ole väärässä

Suomen kartta on edelleen keskustanvihreä – kokoomus otti komentoonsa etelän suuret kaupungit

Onnistuuko perussuomalaisilta ja keskustalta yhteistyö maaseutukuntien valtuustoissa? Näin Halla-aho ja Saarikko vastaavat