Politiikka ja talous

Yle: Monet keinoturkikset ovat aitoa eläintä

Monet asujen keinoturkissomisteet onkin tehty aidosta eläimestä, selvisi pistokokeissa Saksassa. Kyseessä on etenkin Kiina-ilmiö, ja syynä on hinta.

Saksassa on käynyt ilmi, että monet asusteiden turkisjäljitelmiksi markkinoidut karvasomisteet onkin tehty aidoista eläimestä, kertoo Yle uutiset.

Varsinkin Kiinassa valmistetuissa vaatteissa saattaa luvatun jäljitelmän sijaan olla aitoa turkista. Asia on selvinnyt Saksan tuotetestaussäätiön Stiftung Warentestin testeissä. Syynä pidetään sitä, että esimerkiksi supikoiran aito turkis on Kiinassa erittäin edullinen ja voi tulla jopa halvemmaksi kuin turkisjäljitelmän valmistaminen.

Yle uutiset kertoo, että Stiftung Warentest osti berliiniläisistä kaupoista neljä takkia ja yhden tupsupipon. Niissä kerrottiin olevan keinoturkista.

One Public -merkillä myynnissä olleen kiinalaisvalmistajan takin tuotemerkinnät eivät sisältäneet mitään tietoa aidosta turkiksesta. Saksassa 90 euroa maksaneen takin kauluksen ja hupun koristekarva oli kuitenkin peräisin aidosta eläimestä, mahdollisesti supikoirasta.

Kiinalaisvalmistajan pipon sanottiin olevan sataprosenttisesti keinokuitua. Kuuden euron hintaisen pipon tupsu osoittautui kuitenkin sekin aidoksi turkikseksi.

EU:n lainsäädännön mukaan tuotteesta on selvittävä, mikäli se sisältää tekstiilien lisäksi eläinperäisiä osia. Virheellisistä tai valheellisista merkinnöistä ei kuitenkaan seuraa valmistajille sakkoja, joten merkinnöissä on usein puutteita, kertoo Yle uutiset.

Lue Yle uutinen kokonaan tästä linkistä.

Lue lisää

"Turkisnahkojen markkinakysyntä palautui" – Saga Furs puolivuotiskatsauksessaan: "Välitysmyynti ja liikevaihto uuteen kasvuun"

Pienetkin verkko-ostokset EU:n ulkopuolelta on tullattava tästä päivästä lähtien – pahimmassa tapauksessa maksu veloitetaan kuluttajalta kahdesti

WHO: Kiina on päässyt eroon malariasta – "Malariaton tulevaisuus on toteutettavissa"

”Turkiskauppa palannut kannattavalle tasolle" – Saga Fursin kesäkuun huutokaupan välitysmyynti lähes 190 miljoonaa