Politiikka

16-vuotiaasta täysi-ikäinen? - Äänestysikärajan lasku vaatisi perustuslakiremontin

Politiikka 27.02.2017

Kristillisdemokraattiset nuoret vaativat vaalikelpoisuuden ja äänestysikärajan laskemista kuntavaaleissa. Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan tämä johtaisi laajoihin lakimuutoksiin.


Heikki Saukkomaa
Äänestysikärajan ja myös vaalikelpoisuuden ikärajan laskusta on keskusteltu vuosien saatossa moneen otteeseen kuntavaalien yhteydessä. Toistaiseksi asiaa ei ole lähdetty viemään lakiteitse eteenpäin.

Suomessa on viime vuosina keskusteltu aika ajoin siitä, pitäisikö äänestysikärajaa alentaa kuntavaaleissa 16 vuoteen.

Uusin avaus asiassa tuli kristillisdemokraattisten nuorten suunnalta.

Järjestö otti tänään maanantaina kantaa äänestysikärajan ja vaalikelpoisuuden laskemiseksi 16 vuoteen nykyisestä 18 vuodesta.

"Ehdotushan ei ole millään tavoin uusi vaan viimeisen kymmenen vuoden aikana sitä on esitetty monta kertaa. Vuonna 2010 meillä oli ministeriössä sellainen työryhmäkin, joka pohti äänioikeusikärajan alentamisen hyviä ja huonoja puolia", oikeusministeriön neuvotteleva virkamies ja vaalijohtaja Arto Jääskeläinen toteaa.

Käytännössä äänestys- ja vaalikelpoisuusikärajan laskeminen vaatii perustuslain 14. pykälän muuttamista, Jääskeläinen pohtii.

"Perustuslaissa edellytetään, että vaaleissa äänestävän tai ehdolla olevan on oltava oikeustoimikelpoinen, mitä alaikäinen ei nyt ole. On myös väläytetty, että 16-vuotiaat voisivat äänestää kuntavaaleissa kokeiluluonteisesti, mutta käytännössä äänestysiän alentaminen edellyttäisi laajempaa lakimuutosta", Jääskeläinen puntaroi.

"Silloin olisi syytä pohtia, pitäisikö täysivaltaisuuden rajaa laskea 18 vuodesta 16 vuoteen."

Oikeusministeriön työryhmän vuonna 2010 teettämässä selvityksessä arvioitiin, että äänestysikärajan alentaminen voisi lisätä nuorten aktiivisuutta.

Samaa perustelua tarjoavat myös nuoret kristillisdemokraatit.

"Kipinä politiikkaa kohtaan syntyy usein juuri yhteiskuntaopin tunneilla, joten nuorille on tarjottava suora mahdollisuus päästä äänestämään ja asettumaan ehdolle kuntavaaleissa mahdollisimman pian sen jälkeen", kristillisdemokraattisten nuorten 1. varapuheenjohtaja Milka Taivassalo vetoaa.

Toisaalta oikeusministeriön selvityksessä kannettiin huolta siitä, ovatko 16-vuotiaat vielä keskimäärin riittävän kypsiä tekemään poliittisia päätöksiä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT