Politiikka

Aktivisti tuomittiin sakkoihin teurastamovideoista

Aktivistit kuvasivat neljää suomalaisteurastamoa salaa yhteensä yli 300 tuntia.
Teurastamovideoihin liittyvien mahdollisten eläinsuojelurikkomusten tai -rikosten esitutkinta on kesken.

Salaa kuvatuista teurastamovideoista on annettu käräjäoikeuden tuomio.

MT:n saamien tietojen mukaan yksi henkilö on tuomittu isohkoihin sakkoihin avunannosta salakatseluun ja -kuunteluun sekä julkisrauhan rikkomiseen.

Aktivistit kuvasivat neljää suomalaisteurastamoa salaa yhteensä yli 300 tuntia. Materiaalista esitettiin MOT-ajankohtaisohjelmassa viime lokakuussa noin 20 minuutin kooste.

Aktivisteja vastaan nostetussa syytteessä asianomistajana on Paimion teurastamo. Siitä puolet omistaa HK Scan.

"Pidän yllättävänä, että tuomio annettiin. Lisäksi olen pettynyt siihen, että tapauksessa on keskitytty dokumentoinnista rankaisemiseen", kertoo Oikeutta eläimelle -järjestön Kristo Muurimaa. Yhdistys seisoo Muurimaan mukaan tuomitun ihmisen takana.

"Kysymys on vakavasta yhteiskunnallisesta ongelmasta. Jos ruuantuotanto perustuu väkivaltaan, yhteiskunnassa on jotakin vialla."

Poliisi on jakanut teurastamovideoihin liittyvän tutkinnan poliisilaitosten kesken. Lounais-Suomen poliisilaitos tutkii tapausta salakatselun ja mahdollisten eläinsuojelurikkomusten osalta.

Se selvittää, onko teurastamohenkilökunta syyllistynyt eläinsuojelurikkomuksiin. Keskusrikospoliisi taas tutkii tapausta virkamiesten mahdollisten rikkomusten osalta.

Poliisin mukaan eläinsuojelurikkomusten tai -rikosten esitutkinta on kesken: tällä hetkellä odotetaan asiantuntijalausuntoja.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tarkasti teurastamot videoiden jälkeen. Kaikissa teurastamoissa havaittiin puutteita, mutta ne liittyivät pääasiassa puutteellisiin toimintaohjeistoihin ja kirjanpitoon. Eläinten käsittelyssä ja tainnutuksessa ei havaittu ongelmia tarkastusten aikana.

Eviran mukaan videolla näkyi eläinsuojelulainsäädännön vastaista toimintaa. Ongelmia oli sekä eläinten käsittelyssä ennen tainnutusta että itse tainnutustilanteessa.

Paimion teurastamossa ulkopuolinen, tunnettu eläinten käyttäytymisasiantuntija Sophie Atkinson on auditoinut teurastamon. Henkilöstölle on myös järjestetty ylimääräistä eläinten käsittelyyn liittyvää koulutusta.

Lue lisää:

MT 11.5.: Teurastamovideot olivat hyvä herättelijä, sanoo tarkastuseläinlääkäri

MT 18.4.: Teurastamot korjasivat tapojaan

MT 8.4.: LM: Teurastamovideoita kuvannutta henkilöä vastaan nostettiin syyte

MT 26.11: Evira syyttää Oikeutta eläimille -järjestöä salavideoiden pimittämisestä

MT 23.11: Evira tarkasti kaikki MOT-ohjelmassa kuvatut teurastamot

Lue lisää

Alaikäinen poika puukotti tuntematonta miestä kadulla Helsingissä – poliisi epäilee tapon yrityksestä

Vappu Pimiää korpeaa, kun suomalaisen ruuan arvoa ei ymmärretä – pitkiä teurastusmatkoja hän pitää suurena epäkohtana: "Yritän aina lobata asiaa, kun tapaan poliitikkoja"

Pääjohtaja järjesti piinaviikon

Tuottajien omistama pienteurastamo ja lihatukkuri yhdistyivät: "Fuusio oli luonnollista kehitystä, niin paljon teimme yhteistyötä"