Politiikka

Alkoholilaki jumissa perussuomalaisten puoluekokouksen yli – Halla-aho kannattaa ehdotettua liberaalimpaa alkoholipolitiikkaa

Politiikka 02.06.2017

Petteri Orpo pitää mahdottomana sellaista vaihtoehtoa, ettei uudistusta tehtäisi.


Pääministeri Juha Sipilä on kertonut uskovansa,, että asiaan löydetään ratkaisu hallituspöydässä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Alkoholilain kokonaisuudistukseen ei ole tulossa ratkaisua seuraavaan kahteen viikkoon. STT:n tietojen mukaan aikatauluun vaikuttaa perussuomalaisten puoluekokous. Jyväskylässä järjestettävässä puoluekokouksessa perussuomalaisille valitaan uusi puheenjohtaja 10. kesäkuuta.

Alkoholilaki palasi tällä viikolla hallituksen pöydälle, kun keskusta ilmoitti haluavansa äänestää esityksen sisällöstä.

Perussuomalaisten puheenjohtajuudesta kisaava eurooppaministeri Sampo Terho (ps.) ei halunnut kommentoida asiaa vielä. Terho on ollut hallituspuolueiden alkoholilain uudistusta valmistelevassa työryhmässä.

Toinen puheenjohtajakisassa vahvoilla oleva perussuomalainen, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sanoo STT:lle kannattavansa liberaalimpaa alkoholipolitiikkaa kuin mitä uudistuksessa ehdotetaan. Hän kuitenkin lisää, että hallituksessa luonnollisesti on pidettävä kiinni siitä, mitä on sovittu.

"Tätä on korostettu myös perussuomalaisille. Jos toisaalta pääministeripuolue katsoo oikeudekseen luikerrella sovituista asioista tekemällä niistä omantunnonkysymyksiä, ei liene jatkossa estettä sille, että perussuomalaiset toimii samoin muissa, itselle tärkeissä kysymyksissä", Halla-aho kommentoi tekstiviestitse.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi aiemmin viikolla, että uudistukseen otetaan aikalisä sen jälkeen kun alkoholilain uudistus tyssäsi eduskuntaryhmien neuvotteluissa.

Eduskuntaryhmien neuvottelut päättyivät keskustan ja perussuomalaisten kiistaan siitä, voidaanko kaupassa myytävien oluiden, siidereiden ja lonkeroiden alkoholipitoisuuden nostosta 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin äänestää omantunnon mukaan. Osalle keskustalaisista oli vaikea sulattaa sitä, että kaupassa voisi myydä nykyistä väkevämpiä juomia.

Uudistuksen tyssättyä eduskuntaryhmissä Sipilä kuitenkin uskoi, että asiaan löydetään ratkaisu hallituspöydässä.

Myös kokoomusjohtaja Petteri Orpo sanoi tviitissään pitävänsä mahdottomana sellaista vaihtoehtoa, ettei uudistusta tehtäisi. Piakkoin väistyvä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini penäsi niin ikään, että vuosi sitten sovitut asiat viedään yhdessä loppuun.

Aiheeseen liittyvät artikkelit