Politiikka

Armeijamadon marssi yritetään pysäyttää Afrikassa

Politiikka 04.03.2017

Torjunta-aineet eivät tehoa, asiantuntijat varoittavat nälänhädästä


Pahimmissa uhkakuvissa toukat tuhoavat satokasvit niin pahoin, että se johtaa nälänhätään joillain alueilla. Lehtikuva/AFP

Maissinlehdellä mönkii parin sentin mittainen ruskea toukka. Vaikka se ei näytä kummoiselta, uhkaa toukka vaarantaa jopa satojen miljoonien ihmisten hengen.

Niin kutsutun armeijamadon eteläamerikkalainen alalaji leviää raivoisasti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Nimestään huolimatta madot ovat oikeasti Spodoptera frugiperda -yökkösen toukkia.

Prinsloon perheen maatilalla lähellä Etelä-Afrikan pääkaupunkia Pretoriaa toukat ovat levinneet jo 80 prosenttiin maissikasveista.

"Ne syövät kaiken, mihin koskevat", Jacques Prinsloo sanoo ja esittelee maissinlehteä, joka on toukkien reikäiseksi raastama.

Etelä-Afrikan lisäksi toukat ovat levinneet ainakin Zimbabween, Sambiaan, Malawiin, Mosambikiin ja Namibiaan. Niiden epäillään saapuneen Afrikkaan Etelä-Amerikasta tuontikasvien mukana.

Toukat ovat levinneet hurjaa vauhtia: ensimmäiset havainnot niistä tehtiin viime vuoden tammikuussa Nigeriassa – 4  000 kilometrin päässä Etelä-Afrikasta.

Armeijamatojen lempinimi tulee siitä, kuinka toukat yhden pellon tuhottuaan "marssivat" suurina laumoina etsimässä lisää ruokaa.

Afrikassa elää oma armeijamatolajinsa, joka on myös aika ajoin aiheuttanut suuria satomenetyksiä. Sen eteläamerikkalainen serkku on kuitenkin vielä tuhoisampi.

Etelä-Amerikassa on havaittu, että ajan mittaan torjunta-aineet menettävät tehonsa toukkiin. Myös Jacques Prinsloo kertoo yrittäneensä torjua toukkia kaikilla aineilla, mitä on saanut käsiinsä – tuloksetta.

Eteläisessä Afrikassa alettiin vasta toipua kaksi vuotta kestäneestä poikkeuksellisesta kuivuudesta, jonka aiheutti El Nino -sääilmiö.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on varoittanut, että armeijamato on valtava uhka ruokaturvalle. Pahimmissa skenaarioissa toukat tuhoavat satokasvit niin pahoin, että se johtaa jopa nälänhätään joillain alueilla.

Pelkona on myös, että seuraavaksi madot leviävät jo muutenkin pahasta ruokapulasta kärsivään Itä-Afrikkaan.

Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa toukkia vastaan istutetaan geenimuunneltua maissia, jonka syöminen tappaa ne. Useissa Afrikan maissa geenimuunneltujen kasvien viljely on kuitenkin joko kokonaan tai osin kielletty.