Politiikka

WWF Fortumin hallituksen päätöksestä: "Olemme erittäin pettyneitä"

WWF:n mielestä ilmastotavoitteiden kirjaaminen yhtiöjärjestykseen selkiyttäisi yhtiön strategiaa ja tulevaisuuden toimia niin Venäjällä kuin Saksassa.
Kari Salonen
WWF on harmissaan Fortumin hallituksen päätöksestä.

Energiayhtiö Fortumin hallitus ilmoitti maanantaina, ettei se aio suositella WWF:n aloitteen hyväksymistä maaliskuun yhtiökokouksessa. WWF oli ehdottanut, että Fortum sisällyttäisi Pariisin sopimuksen mukaisen 1,5 asteen tavoitteen sen yhtiöjärjestyksen.

WWF on päätöksestä harmissaan.

”Olemme erittäin pettyneitä Fortumin hallituksen kannanottoon. Hallitus jättää täysin vastaamatta aloitteemme perustana olevaan kysymykseen. Fortum ei kerro, sopeutetaanko sen toiminta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteeseen vai ei”, WWF Suomen oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen sanoo tiedotteessa.

Fortum vetoaa kannanotossaan muun muassa siihen, että yhtiö on keskellä suurta yrityskauppaa. Fortumista on tulossa saksalaisen Uniperin enemmistöomistaja, eikä muutostilanteessa tavoitteiden laatiminen yksin Fortumille yhtiön mukaan onnistu. Fortumin hallitus viittaa kannanotossaan myös yhtiön toimintaan Venäjällä, missä sen energiantuotanto nojaa pitkälti fossiilisiin polttoaineisiin.

WWF:n mielestä ilmastotavoitteiden kirjaaminen yhtiöjärjestykseen selkiyttäisi yhtiön strategiaa ja tulevaisuuden toimia niin Venäjällä kuin Saksassa.

”Fortum pystyisi toteuttamaan strategiaansa puhtaammasta maailmasta vain sopeuttamalla koko konsernin toiminnan Pariisin sopimuksen tavoitteisiin. Uniper-omistus ja Fortumin Venäjän toiminta ovat juuri sellaisia haasteita, joihin yhtiöjärjestyksen muuttaminen toisi selkeyttä. Yhtiöjärjestyksellä osakkeenomistajat antaisivat ohjausta ja tukea ilmastokestävälle liiketoiminnalle”, Ojanen toteaa.

Fortumin hallitus perustelee päätöstään myös sillä, että WWF:n ehdotus veisi yhtiötä liian yleishyödylliseen suuntaan. WWF:n näkemyksen mukaan ilmastokestävä liiketoiminta ei tee yhtiöstä yleishyödyllistä.

Lue lisää:

Fortumin hallitus hylkäsi WWF:n ehdotuksen: Toimintaa ei sopeuteta Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen 1,5 asteen lämpenemisrajaan

Lue lisää