Politiikka

Pelkät tukkurit kilpailivat satojen miljoonien julkisesta hankinnasta, poiki keskustan kansanedustajalta kirjallisen kysymyksen: "Asia on ruokaketjua ajatellen valtava"

Keskustan Petri Honkonen tahtoo tietää, miten hallitus aikoo varmistaa pienten ja keskisuurten yritysten pääsemisen mukaan tuleviin kilpailuihin.
Petteri Kivimäki

Keskustan kansanedustaja Petri Honkonen tekee kirjallisen kysymyksen valtion hankintayhtiön Hansen oy:n kilpailutukseen liittyen. Hansel oy kilpailutti elintarvikkeiden ja kulutustuotteiden hankinnan kuntiin, kuntayhtymiin, evankelisluterilaiseen ja ortodoksiseen kirkkoon vuosille 2020–2024. Hankkeen kokonaisarvo ennen arvonlisäveroa oli 340 miljoonaa euroa.

Hankinnat kilpailutettiin yhden toimittajan mallilla, mikä käytännössä mahdollisti vain tukkuliikkeiden osallistumisen. Kilpailutuksen voitti Kesko Oyj. Esimerkiksi Atrian kaltaiset pk-yritykset jäivät kilpailutusmallin vuoksi ulkopuolelle.

"Asia on ruokaketjua ajatellen valtava. Tämä hankinta on jo tehty, mutta kysyn hallitukselta, millaisiin toimiin ryhdytään, että pk-yritykset ovat tulevaisuudessa mukana", Honkonen sanoo.

Pk-yritysten jääminen kilpailun ulkopuolelle nousi huolenaiheeksi jo vuonna 2018, kun Eduskunnan talousvaliokunta otti kantaa Hansel oy:n ja KL-Kuntahankinnat Oy:n toiminnan yhdistämiseen. Honkonen oli tuolloin talousvaliokunnan jäsen.

Valiokunnan mietintöön kirjattiin, että hankintoja "tulee tehdä myös sellaisina kokonaisuuksina, että pienemmätkin toimijat pääsevät osallistumaan valtion ja kuntien hankintoihin muutoinkin kuin alihankkijoina."

Hansel oy:n kategoriajohtaja Susanna Närvänen kertoo, että kilpailutuksen järjestämiseen yhden hankkijan mallilla vaikutti moni asia. Päällimmäisenä hän mainitsee logistiikkaan ja turvallisuuteen liittyvät seikat.

Kuljetusten keskittäminen lisää esimerkiksi turvallisuutta koulujen ja päiväkotien pihoilla. Lisäksi Hansel oy:stä kerrotaan keskitettyjen kuljetuksen säästävän aikaan ja lisäävän toimitusvarmuutta.

Lue lisää

Pormestarivaalissa taistellaan Helsingin herruudesta – Halla-aho suhtautuu kärkiehdokkaista kriittisimmin pääkaupungin väkiluvun kasvattamiseen

Lisää kotimaista ruokaa kuntien keittiöihin, vaativat MTK ja ruokateollisuuden työntekijät – "Kuntapäättäjät eivät voi ohittaa äänestäjien selvää tahtoa"

Halla-aho rakentaa uudenlaista oikeistoa

Kenestä tulee seuraava tiede- ja kulttuuriministeri? Keskustan ministerinvalintakokous käynnissä