Politiikka

Haavisto ylivoimainen naisten suosikki presidentiksi, miesten kannatus tasaista – katso taulukoista, miten moni vihreistä äänestäisi Halla-ahoa

Haavisto nuorten suosikki, Rehn vanhempien. Halla-ahon suosio keskittyy nuoriin ja keski-ikäisiin.
Sanne Katainen, Carolina Husu, Jaana Kankaanpää
Vihreiden Pekka Haavisto on MT:n kyselyssä suosituin seuraavaksi presidentiksi. Haastajina Jussi Halla-aho ja Olli Rehn.

Pekka Haavistolla on merkittävästi suositumpi asema naisten kuin miesten keskuudessa, MT:n teettämä kysely paljastaa.

Naisista 22 prosenttia valitsisi presidentiksi Haaviston (vihr.), kun Olli Rehnin (kesk.) kannatus on kahdeksan prosenttia ja Jussi Halla-ahon (ps.) viisi.

Miesten keskuudessa Haavisto, Rehn ja Halla-aho ovat lähes tasassa, 13–14 prosentissa.

MT:n kyselyn mukaan presidenttikisan kärkikaksikko on Haavisto (18 prosenttia) ja Rehn (11). Kolmantena on Halla-aho (9 prosenttia).

Haavistolla on kolmesta kärkiehdokkaasta selvästi laajin kannatus muita puolueita äänestäneiden keskuudessa.

Haavistoa kannattaa useampi demareita äänestävä kuin heidän suosituinta ehdokasta Eero Heinäluomaa. Samoin on tilanne vasemmistoliiton Li Anderssonin kohdalla.

Haavisto saa jopa perussuomalaisia äänestäneiltä muutaman prosentin tuen. Näin pienet prosentit tosin ovat tässä kyselyssä epävarmoja. Virhemarginaali on niin suuri, että tulos on suuntaa antava.

Joka tapauksessa Haavistolla on kovin tuki omien joukossa. Vihreitä äänestävistä häntä tukee 61 prosenttia, kun keskustaa äänestäneistä Rehnin kannalla on 48 prosenttia ja perussuomalaisista Halla-ahon takana 39.

Ikäryhmistä Haavistoa kannattavat eniten nuoret. Alle 30-vuotiaista joka neljäs äänestäisi häntä.

Jukka Pasonen

Olli Rehn on vanhempien äänestäjien suosikki. Kannatus kasvaa iän myötä. Yli 64-vuotiaista viidennes äänestäisi häntä. Tässä ryhmässä ja eläkeläisten joukossa Rehn on suosituin.

Maaseutumaisissa kunnissa ykkönen on Rehn 18 prosentin kannatuksella. Haavisto ja Halla-aho saavat 11 prosentin kannatuksen.

Jukka Pasonen

Jussi Halla-ahon kannatus on yli kymmenen prosenttia alle 30-vuotiaista 54-vuotiaisiin saakka. Yli 64-vuotiaista häntä äänestäisi alle kolme prosenttia.

Alle 35 000 euroa vuodessa tienaavista 13 prosenttia pitää häntä parhaana ehdokkaana. Yli 85 000 tienaavista häntä kannattaa kahdeksan prosenttia vastaajista.

Jukka Pasonen

Kysely tehtiin helmikuun alkupuolella ennen viime viikon uutista Haaviston al-Holin pakolaisleiriin liittyvästä toiminnasta. Perustuslakivaliokunta pyytää tutkintaa siitä, käyttikö Haavisto virka-asemaansa väärin. Tutkinta voi kestää syksyyn asti.

Viime viikolla arvioitiin, että tutkinta voi haitata Haaviston matkaa Mäntyniemeen.

Mielipiteensä kertomatta jättäneiden tai jotain listan ulkopuolista mieluiten äänestävien määrä on 42 prosenttia. Naisista kantansa jätti kertomatta puolet ja miehistä 34 prosenttia.

MT:n kyselyn toteutti TNS Kantar Agri helmikuussa. Vastaajia oli 1 294. Tulosten virhemarginaali koko kansan vastausten osalta on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotoksissa tulos on suuntaa-antava.

Lue myös:

Haavisto ja Rehn MT:n kyselyn suosikit presidentiksi – Haavisto kerää suosiota SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajissa

Näin presidenttisuosikki selvitettiin — MT:n gallup toteutettiin kahdessa osassa

Joka neljäs suomalainen jatkaisi Niinistön presidenttikautta poikkeuslailla – enemmistö kannattaa kahden kauden rajoitusta

Lue lisää