Mäenpää-tapauksen puinti jatkuu perustuslakivaliokunnassa – Puheenjohtaja: Veikkaan, että tänään ei tule valmista - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Mäenpää-tapauksen puinti jatkuu perustuslakivaliokunnassa – Puheenjohtaja: Veikkaan, että tänään ei tule valmista

Valtakunnansyyttäjä on pyytänyt eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Mäenpää rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään tilanne on esillä tänään eduskunnan perustuslakivaliokunnan kokouksessa. Valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan kokouksessa käydään valmistavaa keskustelua asiantuntijakuulemisten perusteella.

"Veikkaan, että valmista ei tule vielä tänään. Kyllä me varataan se pari kolme viikkoa", hän sanoi toimittajille kokouksen alkaessa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Poliisin esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta, sillä hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa.

Ennen kuin kansanedustajan valtiopäivillä lausuma mielipide voidaan viedä syyteharkintaan, täytyy eduskunnalta perustuslain mukaisesti pyytää syyteharkintalupa. Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa näkemyksensä asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Ojala-Niemelän mukaan juridiset kysymykset kilpistyvät kahteen asiaan; siihen, annetaanko syyttämislupa ja siihen, tarvitaanko eduskunnan lupa myös, jos valtakunnansyyttäjä päätyy syyttämättäjättämispäätökseen. Toiviaisen tulkinta on ollut, että lupa täytyy pyytää, vaikka tapauksesta tehtäisiin syyttämättäjättämispäätös.

Perustuslakivaliokunta kuuli eilen asiantuntijoita laajasti. Vielä ei ole varmaa, tarvitaanko niitä lisää. Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan mietintö valmistuu aikaisintaan maaliskuun puolivälissä.

Lue lisää

"Katri Kulmunin maine on nyt loassa, mutta hän on ehdokkaista ainoa, joka pitää esillä aluepolitiikkaa"

Keskustan Kärnä tuomitsee Juha Mäenpään puheet – Äänesti silti syytesuojan puolesta: "Kyse on periaatteesta"

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen pettyi syyttämisluvan epäämiseen – "Kyse oli tavanomaisesta vihapuhetapauksesta"

Eduskunnan tuore puhemies kävi kahdenkeskisen keskustelun Mäenpään kanssa – "Asia on nyt loppuun käsitelty"