Politiikka

Puhemies Matti Vanhanen: Paasikiven-Kekkosen linja on mennyttä aikaa – Enää Suomen linjana ei ole pysyä suurvaltaristiriitojen ulkopuolella

Paasikivi-seuran puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan jokainen poliitikkosukupolvi kirjoittaa Suomen tarinan ja linjan uudelleen.
Kimmo Haimi
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Paasikiven–Kekkosen linja sopi aikansa suurvaltapoliittiseen ympäristöön. "Linjan tärkein opetus on itsenäisyyden puolustaminen ja suomalaisten turvallisuuden takaaminen niissä oloissa, missä pieni maa elää."

Presidentti Juho Kusti Paasikiven nimi jäi elämään pitkään niin sanotussa Paasikiven–Kekkosen linjassa, millä tarkoitettiin Suomen toisen maailmansodan jälkeistä puolueettomuuspolitiikkaa.

Suomi pyrkii pysymään suurvaltaristiriitojen ulkopuolella sekä pitämään luottamukselliset, hyvät ja kahdenväliset suhteet Neuvostoliittoon.

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mukaan Paasikiven–Kekkosen linja sopi aikansa suurvaltapoliittiseen ympäristöön. Jokainen poliitikkosukupolvi kirjoittaa kuitenkin Suomen tarinan ja linjan uudelleen.

"Enää Suomen linjana ei ole pysyä suurvaltaristiriitojen ulkopuolella, vaan meillä on omaa poliittista tahtoa. Olemme EU:n jäsenmaa ja esimerkiksi Ukrainan kriisissä Suomi valitsi puolensa", Paasikivi-seuran puheenjohtaja Vanhanen sanoo MT:lle.

Samaan hengenvetoon hän korostaa, että näissäkin oloissa Suomi pyrkii jatkamaan poliittista dialogia Venäjän kanssa. Vanhasen mielestä Paasikiven-Kekkosen linjan peruslähtökohta ei ole hävinnyt mihinkään.

"Linjan tärkein opetus on itsenäisyyden puolustaminen ja suomalaisten turvallisuuden takaaminen niissä oloissa, missä pieni maa elää."

Tässäkin ajassa on Vanhasen mukaan olemassa tiettyjä analogisia piirteitä sotienjälkeiseen tilanteeseen.

"Kauppasodan uhatessa Suomen pienenä maana kannattaa välttää asetelmaa, jossa se joutuisi valitsemaan puolensa esimerkiksi Yhdysvaltain ja Venäjän tai Yhdysvaltain ja Kiinan välisissä taloudellisissa kiistoissa."

Lue lisää: Tiesitkö tämän Paasikiven suurteon? – "Jos hän ei olisi vetänyt rajaa äärioikealle, toisen maailmansodan jälkeen kokoomuksen toiminta olisi kielletty"

Lue lisää

Presidentti Paasikiven syntymästä 150 vuotta – Niinistö pitää puheen illan pääjuhlassa

Suomesta uusi Piilaakso?

Liikenneverotus edistämään alueellista tasa-arvoa

Miten Suomi elvytetään? Maakuntakierros kartoitti alueiden näkemykset – Keski-Pohjanmaa työsti 400 miljoonan euron hankelistan