Politiikka

EU:lta toimia koronaviruksen ehkäisyyn – Moni lainsäädäntö junnaa paikallaan, tartunta saavuttanut myös brexit-neuvottelijan

EU-lainsäädäntö ei voi edetä suunniteltua tahtia, koska kaikkia kokouksia ei voi järjestää etäyhteydellä.
Seppo Samuli
Suunniteltuja lainsäädäntöesityksiä on pitänyt siirtää koronaviruksen takia.

Ensi viikolla järjestettävä EU-johtajien huippukokous perutaan. Myös monet ministerineuvoston kokoukset on peruttu viimeisten ja tulevien viikkojen ajalta.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan EU-johtajien pöydissä piti kevään aikana saada valmiiksi ainakin unionin vuosien 2021–2027 budjetti sekä julkistaa uuden ilmasto- ja ympäristösopimuksen (Green Deal) lainsäädäntöesityksiä.

Siten myös maa- ja metsätalouteen liittyvä lainsäädäntö junnaa paikallaan. Green Dealin kuuluvat luonnon monimuotoisuusstrategia ja maatalousstrategia (Farm to Fork, pellolta pöytään) siirtyvät ainakin kuukaudella eteenpäin. Alun perin ne piti julkaista maaliskuun lopulla.

EU:n maatalousministerit kokoontuvat ensi maanantaina etäyhteydellä, mutta aiheena on unionin yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen (cap) sijaan koronaviruksen vaikutukset EU:n maatalouteen.

EU:n ja Britannian väliset neuvottelut tulevasta suhteesta ovat katkolla.

Britannian ja EU:n välisen suhteen pääneuvottelijalla Michel Barnierilla on todettu koronavirustartunta. Barnier sanoo voivansa hyvin ja painottaa, että hän noudattaa kaikkia tarpeellisia toimenpiteitä, jottei virus leviä.

Päätöksiä koronaviruksen haitallisten talous- ja terveysvaikutusten eteen on tehty etäyhteydellä.

EU-maiden johtajat sopivat keskiviikkona kuukauden matkustusrajoituksista EU:n ulkorajoille. Jatkossa EU:n ulkopuolelta ei pääse unioniin ellei kyseessä ole EU-kansalaisten perheenjäsen, terveysalan työntekijä, diplomaatti tai rahdinkuljettaja.

Jäsenmaiden tekemät rajamuutokset pitää komission mukaan hoitaa niin, että tavaraliikenne hoituu normaalisti. EU-maiden rajoille on tulossa lisäksi erillisiä pikakaistoja tavaroiden kuljetusta varten.

EU-komissio kertoi torstaina perustavansa varmuusvaraston tehohoidossa tarvittaville hengityskoneille, rokotteille ja suojavarusteille. Varusteita tulee ohjata jäsenmaihin, joissa suojavarusteista on puutetta.

Euroopan komissio on valmistautunut löysäämään EU:n budjetti- ja valtiontukisääntöjä. Euroopan keskuspankki EKP on kertonut elvyttävänsä unionin sukeltavaa taloutta 750 miljardin euron hätäpaketilla.

Lue lisää