Politiikka

Kokoomuksen Petteri Orpo – kulkurajoitteet Uudellemaalle mahdollisesti jo perjantaina: "Teoreettisesti mahdollista"

Valmiuslaki ei anna suoraan mahdollisuutta rajoittaa kulkemista maan sisällä. Ministeriöt valmistelevat lakiesityksiä keskiviikoksi eduskuntaan. Juttu päivittyy.
Marita Waenerberg
Säätytalolla on tänään neuvoteltu mahdollisista lisärajoituksista koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja ryhmäpuheenjohtajat kertoivat yhteisymmärryksestä yli puoluerajojen koronatoimenpiteiden jatkamisessa ja kiristämisessä.

"Lainsäädännön muuttaminen on hidasta. Useimmista asioista vallitsee laaja yhteisymmärrys eduskuntapuolueiden kesken", vakuutti median edustajille suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho poistuessaan Säätytalolta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi asiantuntijoita kuultuaan, että kulkurajoitteet Uudeltamaalta muualle voidaan lakimuutoksin saattaa voimaan perjantaina eduskunnassa:

"Teoreettisesti muutokset on mahdollisuus saattaa voimaan perjantaina", Orpo arvioi.

Kokoomuksen Orpo oli pettynyt siihen, ettei hallituksella vielä ollut antaa esityksiä liikkumisen rajoittamiseksi.

"Kokoomus on valmis ravintoloiden ja Uudenmaan sulkemiseksi."

Koronatapauksia on tavattu suhteellisesti enemmän Uudellamaalla. Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen piti "pöyristyttävänä " sitä, ettei lentokentältä saapuvien karanteenia ole saatu kuntoon.

Ministeri toisensa perään on kavunnut puoliltapäivin Säätytalolle hallituksen ja oppositiopuolueiden puheenjohtajien yhteiseen kokoukseen, jossa valmistellaan todennäköisiä lisätoimia koronaviruksen leviämisen katkaisemiseksi.

"Vakavat tunnelmat", kommentoi Iltalehdelle puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) Säätytalon portaita ja sisälle kokoukseen pyyhkäistessään.

Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo, että puolustusvoimat varautuu viranomaisten virka-apupyyntöön sekä varusmiesten että reserviläisten osalta.

"Tällaiseen on varauduttava, että viruksen leviämistä voidaan rajoittaa", Kaikkonen totesi.

Koko hallitus näyttää nyt kutsutun koolle Säätytaloon. Kokous alkoi jo kello 10 aamulla.

Hallitus ja kaikkien eduskuntapuolueiden johtajat istuvat pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla yhä kellon lähestyessä tiistaina puolta päivää Säätytalon suljettujen ovien sisällä neuvottelemassa mahdollisista lisärajoituksista koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Odotettu tiedotustilaisuus viivästyy. Toimittajat odottavat lisätietoa mahdollisista kulkurajoitteista tai ravintoloiden sulkemisista, mistä on ennakkoon ollut julkisuudessa puhetta.

STT kertoi aamulla, että kaikkien eduskuntapuolueiden johtajat on kutsuttu Säätytalolle keskustelemaan koronavirukseen liittyvistä rajoituksista kello 10 alkaen.

Kokoukseen on kutsuttu puolueiden puheenjohtajat sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Tapaamisen aiheena ovat koronavirustilanne sekä varautuminen mahdollisiin rajoitustoimenpiteisiin.

Hallituksen johtoviisikko oli eilen maanantaina koolla keskustelemassa uusista rajoituksista. Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi eilen, että hallitus valmistelee ravintoloiden sulkemista ja liikkumisen rajoituksia. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) puolestaan kertoi Ylen televisiohaastattelussa, että hallitus pyrkii toimimaan mahdollisimman nopeasti lainsäädännön rajoissa.

Liikkumisrajoitusten ytimessä on valmiuslain 118. pykälä, jolla poikkeusoloissa voidaan tilapäisesti rajoittaa oikeutta oleskella tai liikkua tietyllä alueella. Ohisalo sanoi eilen Ylelle, että rajoitus voi koskea kuntaa, maakuntaa tai isompaa aluetta. Samalla hän vetosi kansalaisiin, että nämä rajaisivat itse liikkumistaan.

Ylen tietojen mukaan Hallitus neuvottelee uusista liikkumisen rajoituksista iltapäivällä.

Niin ikään Ylelle on kerrottu, että hallituksen jo tekemät toimet olisivat vaikuttavia. Ei voida kuitenkaan taata, että ne riittäisivät. Toisesta hallituslähteestä kerrotaan, että lisärajoituksia tulee.

"Meille on käynyt selväksi se, että nykyisellä lainsäädännöllä emme pysty sulkemaan ravintoloita ja kahviloita, joissa ihmiset ovat kontaktissa keskenään", Marin sanoi Ylen haastattelussa tiistaina aamulla.

Eduskunnassa kello kahdelta alkavassa täysistunnossa on tarkoitus käsitellä koronaviruksesta aiheutunutta lisätalousarviota.

Lue lisää