Politiikka

Komissio jyrähtää: Rekkojen tulee päästä EU-maiden rajojen läpi 15 minuutissa – ruuhkat äityneet viikonloppuna 28 tuntiin Euroopassa

Rajatarkastukset ovat ruuhkautuneet, koska useat EU-maat ovat sulkeneet rajojaan.
Jaana Kankaanpää
Koronaviruspandemialla on merkittävä vaikutus Euroopan liikenteeseen ja liikkuvuuteen.

Euroopan komissio haluaa nopeuttaa EU-maiden välisiä rajanylityksiä. Maanantaina julkaistun esityksen tarkoituksena on turvata se, että tärkeät tavarat liikkuvat jouhevasti unionin alueella myös koronaviruspandemian aikana.

Komission mukaan "vihreiden kaistojen" täytyy olla avoinna kaikille tavaraliikenteen ajoneuvoille riippumatta siitä, mitä ne kuljettavat.

Rajan ylittäminen ei saisi kestää yli 15:tä minuuttia eikä ajoneuvoja tai sen kuljettajia saa syrjiä alkuperän, kansallisuuden tai rekisteröintimaan perusteella.

"Ohjeasiakirjamme suojelee toimitusketjuja näissä vaikeissa olosuhteissa ja varmistaa, että sekä tavarat että työntekijät pääsevät viipymättä sinne, missä heitä tarvitaan", liikenneasioista vastaava komissaari Adina Vălean sanoo.

Ongelmia on raportoitu EU:n tuottajajärjestön Copa-Cogecan mukaan ainakin Italian ja Unkarin rajoilla.

Viime viikolla jotkut rajatarkastukset ovat komission mukaan kestäneet 18 tuntia ja olleet 40 kilometrin mittaisia. Jonot voivat komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan johtaa pahimmillaan ruokapulaan.

Tiettyjen tuotteiden, kuten ruuan ja lääkkeiden pitää päästä rajojen ylitse nopeasti, von der Leyen vahvistaa.

Sanamuotoa "tärkeistä tuotteista" on pidetty kuitenkin maatalousasiantuntijoiden keskuudessa epämääräisenä. Kysymyksiä on herännyt siitä, pääsevätkö pelkästään ruoka ja lääkkeet mukaan nopeisiin kaistoihin.

EU-parlamentin maatalousmepit ovat lähestyneet maatalouskomissaaria kirjeellä ja vaatineet, että ruuan lisäksi rehujen, lannoitteiden ja torjunta-aineiden pitää päästä rajojen läpi nopeasti, Ieg-policy julkaisu kertoo.

Lue myös:

EU-puheenjohtajamaa vaatii rahallista apua koronaviruksen rasittamalle maataloudelle – elintarvikkeiden ja työvoiman liikkuvuuden häiriöt haitallisia unionin ruuantuotannolle

Elintarvikekaupan häiriöitä ilmennyt Euroopassa rajojen mentyä kiinni – EU-komissio: Ruuan liikkuvuus on turvattava

Lue lisää