Politiikka

Pääministeri Marin: Uudellemaalle tulo ja sieltä poistuminen kielletään 19.4. asti — katso video hallituksen tiedotustilaisuudesta

Pääministeri vaatii ravintoloita sulkemaan ovensa heti. Lakisääteistä kieltoa ei saada voimaan ennen viikonloppua.

Uudenmaan maakunta eristetään muulta kuin välttämättömältä liikkumiselta. Töissä käyminen ja luottamustoimien hoitaminen maakuntarajan yli sallitaan. Myös läheisen kuolemantapauksessa saa rajan ylittää.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan matkustaminen Uudellemaalle ja sieltä pois kielletään. Kielto on voimassa 19.4. asti.

Lisäksi Marin vetoaa ravintoloihin, jotta ne sulkisivat ovensa heti. Hallituksen lakiesitys, joka kieltäisi ravintoloiden aukiolon, ei valmistu ennen viikonloppua.

"Vetoan vahvasti, että ravintolat ja kuppilat sulkevat tilansa heti", Marin sanoi.

Hallitus hyväksyi torstaina valmiuslain 118 pykälän käyttöönottoasetuksen, joka mahdollistaa kansalaisten liikkumisen rajoittamiseksi.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. "Uudenmaan sisällä, ei liikkumista rajoiteta. Mutta on erityisen tärkeää, että pysytään kotona."

Poliisi valvoo rajoitusten noudattamista ja puuttuu tarvittaessa rikkomuksiin. "Poliisi voi pyytää virka-apua puolustusvoimilta, mutta ensisijassa rajoituksia valvotaan poliisin toimesta ja poliisin johdolla."

Ohisalo varoittaa ihmisiä lähtemästä esimerkiksi mökille nyt heti, vaikka rajoitus tulee voimaan todennäköisesti vasta huomenna.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan virka-apupyyntöön on varauduttu. "Kyse olisi lähinnä varusmiehistä ja liikenteenohjaustehtävistä."

Liikenneministeri Timo Harakan (sd.) mukaan tavaraliikenne jatkuu normaalisti. Joukkoliikenteessä aivan välttämätön työmatkaliikenne voi jatkua. Ilmailussa jatketaan samoja rajoituksia kuin tähän asti.

Lue lisää