Politiikka

Kulmuni eduskunnassa koronalaeista: "Koronan isku talouteen voi olla syvempi kuin 90-luvun lama"

1990-luvun taantuma vei konkurssiin 30 000 yritystä.
Sanne Katainen
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni pelkää koronakriisistä tulevan taloudellisesti vielä syvemmän kuin 1990-luvun pankkikriisiä seuranneesta lamasta.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) esitti eduskunnassa torstaina arvion, että koronasta voi seurata vielä pahempi talouden taantuma kuin 1990-luvun lamasta.

Katri Kulmuni vastasi kokoomuksen kansanedustajalle Timo Heinoselle, jonka mukaan 90-luvun lama vei yli 30 000 yritystä. Heinonen halusi tietää, onko suoraa vuokratukea ja arvonlisäverojen nopeampia palautuksia pohdittu.

Kulmunin mukaan alv:n palautus on isompi remontti. Sen sijaan veronmaksujen lykkäyksiin palataan ensi viikolla.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) muistutti, että monella alalla yrityksillä on jo toiminta ja tulovirta pysähtynyt täysin. Lisätalousarvio voi hänen mukaansa vastata vain akuuteimpiin ongelmiin.

Hänen mukaansa on syytä varmistaa, ettei yritysten saama tuki valu osinkoihin.

MT kertoi torstaina maaseudun matkailuyrityksistä, että varsinkin yritysasiakkaat ovat peruuttaneet varauksensa kokonaan.

Täysistunnon odotetaan jatkuvan pitkälle iltaan, sillä lisäbudjetin ohella käydään lähetekeskustelu poikkeusasetuksista, joilla Uusimaa eristetään muusta maasta. Keskustelua voi seurata suorana verkon kautta.

Lue myös:

PTT ennustaa: Kansantuote putoaa tänä vuonna 3–6 prosenttia, jopa enemmän – maa- ja metsätalous selvinnee vähän paremmin

Yrityksille suunnattu suora tuki nousee miljardiin euroon

Maatilojen juokseviin kuluihin valtiontakauksia 15 miljoonan euron edestä

Hallituksen koronapaketissa myös: lomautukset nopeutuvat, lomautetuille oikeus opiskeluun ja yritystoimintaan menettämättä työttömyystukea

Lue lisää