Marin: En halua nähdä sellaista tilannetta kuin 90-luvun lamassa, lisää tukitoimia tarvitaan - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Marin: En halua nähdä sellaista tilannetta kuin 90-luvun lamassa, lisää tukitoimia tarvitaan

Ravintoloiden sulkemismääräys voi tulla voimaan maanantaina, pääministeri arvioi.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei halua 1990-luvun laman konkurssiaallon toistuvan. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan on selvää, että yrityksille tarvitaan lisää tukitoimia. Hallituksella on hänen mukaansa tahtoa auttaa niitä, mutta hallitus on joutunut miettimään mekanismeja tukien jakamiseen.

"Itse en haluaisi nähdä tässä maassa sellaista tilannetta kuin 1990-luvun laman aikana, kun yrityksiä meni konkurssiin, ihmiskohtalot olivat surullisia ja monet perheetkin hajosivat. Pidän äärettömän tärkeää, että pyritään kaikin mahdollisin toimin varmistamaan, että tämä ei uudelleen muodostu todellisuudeksi", hän sanoi eduskunnan täysistunnossa.

Useat kansanedustajat kysyivät, miten hallitus voi näissä poikkeuksellisissa oloissa turvata pienten ja muidenkin yritysten tilanteen ja millä aikataululla uusia tukia on luvassa.

Eduskunta on kokoontunut päättämään ravintoloiden sulkemisesta.

Hallitus antoi tiistaina eduskunnalle esityksen, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi toukokuun loppuun asti, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa. Ehdotuksen mukaan ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta, mutta ulosmyynti olisi kuitenkin sallittua.

Vaikka eduskunta hyväksynee esityksen ravintoloiden sulkemisesta, sitä voidaan alkaa soveltaa käytäntöön vasta, kun hallitus on antanut täydentävän asetuksen asiasta.

"Valmistelu on tämän osalta käynnissä. Meidän pitää perustella hyvin huolellisesti, minkä takia katsomme, että tämä on eritoten koko maan asia eikä vain yksittäisten paikkkuntien tai maakuntien asia", Marin sanoi.

Esitys voisi Marinin mukaan tulla voimaan maanantaina.

Perustuslakivaliokunta puolsi keskiviikon käsittelyssään esitystä täsmennyksin. Valiokunta kuitenkin esitti, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa. Valiokunta piti lisäksi välttämättömänä, että ravintoloiden sulkemisesta aiheutuneiden menetyksien kohtuullinen korvaaminen yrittäjille säädetään lailla.

Marin on vedonnut, että kaikki ravintoloitsijat sulkisivat tilansa asiakaskäynneiltä omatoimisesti.

Lue lisää

Käheä-ääninen Marin johtaa viisikon neuvotteluita lisäbudjetista Kesärannasta käsin

Ravintolat avautuvat ja terassit täyttyvät maanantaina

Komissio esittää EU:lle 750 miljardin rahastoa koronakriisistä toipumiseen

Marin avaa Suomen vaatimuksia Saksan ja Ranskan esittämälle elpymisrahastolle – välineen oltava tarkkarajainen ja läpinäkyvä