Nykyisiä hoitajia voidaan alkaa määrätä uusiin töihin – "Tällä turvataan oikeutta elää" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Nykyisiä hoitajia voidaan alkaa määrätä uusiin töihin – "Tällä turvataan oikeutta elää"

Kaikilla alan koulutuksen saaneilla ei ole työvelvoitetta, mutta ministeriö pitäisi "erittäin suotavana", että hoitotöihin hakeuduttaisiin nyt vapaaehtoisesti.
Johannes Tervo
Käyttöönottoasetus sallii valmiuslain pykälän 95 momentin 2 käytön terveysalan ammattilaisten töiden järjestelyyn.

Valtiovalta varautuu koronaviruksesta johtuvien sairastumisten hoitamiseen siten, että se voi ottaa käyttöönsä myös yksityisiä terveydenhuollon tiloja ja määrätä hoitohenkilöstöä uusiin tehtäviin koko maassa.

Tämä koskee alalla jo toimivia terveydenhuollon ammattilaisia, jotka ovat 18–68-vuotiaita ja työssä joko julkisella tai yksityisellä sektorilla.

Velvoite ei koske alan koulutuksen saaneita, jotka toimivat täysin toisella alalla tai ammatissa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Elina Isoksela.

"Kysymys ei ole yleisestä, vaan pandemiaan perustuvasta työvelvoitteesta. Mutta olisi erittäin suotavaa, että mahdollisimman moni alan koulutuksen saanut hakeutuisi nyt töihin vapaaehtoisesti."

Yleinen velvoite tulisi kyseeseen aseellisen yhteenoton eli sodan uhatessa.

Käyttöönottoasetus sallii valmiuslain pykälän 95 momentin 2 käytön terveysalan ammattilaisten töiden järjestelyyn. Esimerkiksi yksityisessä yrityksessä esteettisen kirurgian parissa työskentelevä voitaisiin määrätä julkiselle sektorille koronatehtäviin.

Samoin vanhainkotien perushoitoon, päiväkoteihin tai muihin vähemmän vaativiin hoitotehtäviin voidaan tarvita apua, jos niiden hoitajia aletaan kouluttaa esimerkiksi tehohoitoon.

Henkilökohtaiset tilanteet otettaisiin kuitenkin huomioon.

Moni on hakeutunut pois hoitoalalta paremmin palkattuihin töihin, eikä entistä tulotasoa turvata, vaikka hoitotehtäviin hakeutuisi vapaaehtoisesti.

"Tällä turvataan oikeutta elää", Isoksela huomauttaa.

Palkkaus määräytyisi työ- ja virkaehtosopimusten mukaan.

Terveydenhuollon ammattilaiset on rekisteröity Terhikki-tietokantaan.

Lue lisää

Vaara ei ole vielä ohi

Mökkeilijä voi kohdata ikävän yllätyksen, jos lääkkeet unohtuvat kotiin – lääkkeitä ei nyt välttämättä saakaan aiempaan tapaan mökkipaikkakunnan apteekista

Yle: Kymmenissä kunnissa valtaa siirretty poliittisilta päättäjiltä kunnanjohtajalle lain vastaisesti

Ministeri Andersson: Lähi- ja etäopetuksessa voidaan ehkä vuorotella paikkakunnittain epidemiatilanten mukaan