Opetusministeri Andersson: Valmistujaisjuhlille yritetään löytää uusi päivämäärä - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Opetusministeri Andersson: Valmistujaisjuhlille yritetään löytää uusi päivämäärä

Aiheena ovat rajoitusten jatko opetuksessa.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa torstaina, että koronakriisin aikaisen lähiopetuksen piiriin otetaan myös valmistava opetus, joka koskee noin 3 000 oppilasta.

Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu kaikille niille esi- ja perusopetusikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille, joilla ei ole vielä tarvittavia kielellisiä valmiuksia esi- tai perusopetuksessa opiskeluun.

Lähivarhaiskasvatus ja -opetus ovat avoinna peruskoulun ensimmäisille luokille ja sitä nuoremmille, mutta valtioneuvosto suosittelee edelleen voimakkaasti, että vanhemmat pitäisivät myös pienet lapset kotona, Andersson painotti.

Kouluruokailua voidaan järjestää myös etäopetuksessa oleville oppilaille kunnan mahdollisuuksista riippuen. Anderssonin mukaan kunnan pitäisi etsiä ne oppilaat, joille kouluruokailu on erityisen tärkeää, jotta näiden hyvinvointia ja riittävää ravinnonsaantia voitaisiin tukea.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat ne lapset ja nuoret, joiden kotiolot ovat turvattomat.

"On ensiarvoisen tärkeää, että opetuksen tukeen panostetaan myös nyt. Yhtään lasta tai nuorta ei saa jättää yksin", Andersson korosti.

"Vanhemmat ovat vastuussa myös poikkeusoloissa siitä, että oppivelvollisuus suoritetaan."

Tukea voidaan antaa videoneuvottelun tai puhelimen kautta.

"Jos oppilaaseen ei saada lainkaan yhteyttä, vertautuu tämä tilanne siihen, että oppilas jäisi normaalioloissa tulematta kouluun", Andersson linjasi.

"Silloin koululla on velvollisuus ottaa häneen yhteyttä ja toimia kuten normaalitilanteessa toimittaisiin. Apuna voidaan käyttää etsivää nuorisotyötä ja konsultoida lastensuojelua."

"Aika on kuormittava ja raskas monissa perheissä. Vanhempien on muistettava huolehtia omastaan ja lasten jaksamisesta."

Oppimisen arviointi tapahtuu eri näyttöjen perusteella kuten normaalistikin, Andersson kertoi. Arviointiin tulee myös valtakunnallinen ohjeistus.

"Valmistujaisjuhlat yritetään taata myös tänä keväänä valmistuville, vaikka juhlat järjestettäisiin eri ajankohtana. Olemme mukana koordinoimassa eri tahojen yhteistyötä, jotta löytäisimme valmistujaisjuhlille yhteisen päivän."

"On elintärkeää, ettei koronakriisi jätä aukkoa suomalaisten osaamiseen", Andersson lopetti.

Tilaisuudessa on viittomakielen tulkkaus. Tulkkeina Outi Uosukainen ja Hannaliisa Huhtinen.

Lue lisää

Ministeri Andersson: Lähi- ja etäopetuksessa voidaan ehkä vuorotella paikkakunnittain epidemiatilanten mukaan

Ministeri Andersson HS:n mielipidesivuilla: Erityisopetuksen resursseja lisätään

Jopa 10–20 prosenttia oppilaista voi puuttua ensi viikolla kouluista – opetusministeri Andersson puolustaa koulujen avaamista

Koulut avaavat Suomessa ovensa toukokuun puolivälissä