Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Meppijoukko vaatii Unkarin rahoituksen jäädyttämistä – "Populistihallitukset käyttävät koronavirusta hämäyksenä"

Unkarin oikeusvaltion heikentyminen on jatkunut jo pitkään. EU:n toimet ovat olleet toistaiseksi heppoisia.
Kuvat: Kari Salonen, petrisarvamaa.eu / Kuvitus: Juho Leskinen
Petri Sarvamaa ja Heidi Hautala ovat etunenässä vaatimassa EU:ta puuttumaan Unkarin toimiin.

Noin 20 hengen joukko Euroopan parlamentin jäseniä on lähettänyt EU-instituutioille kirjeen, joka kritisoi Unkarin toimia.

Unkarissa hyväksyttiin maanantaina hätätilalaki, jossa maan parlamenttia ei tarvitse kuulla. Laille ei ole määritelty päättymispäivää. Unkarin pääministerin Viktor Orbánin johtama laki voi johtaa vankeusrangaistukseen ”valeuutisten” levittämisestä.

Mepit vaativat komissiota puuttumaan Unkarin toimiin. Kaikkien hallituksien poikkeustoimenpiteiden täytyy kunnioittaa oikeusvaltioperiaatetta ja niillä tulee olla päättymispäivämäärä, mepit vaativat.

Ensimmäisten allekirjoittaneiden joukossa ovat suomalaismepit Petri Sarvamaa (kok.) ja Heidi Hautala (vihr.).

”Populistihallitukset käyttävät koronavirusta hämäyksenä ja runnovat läpi lakeja, jotka estävät demokraattisesti valittujen parlamenttien toiminnan. Tämä hiljentää opposition ja kumoaa lehdistönvapauden kaltaisia vapaan yhteiskunnan periaatteita. On olemassa vaara, että liberaalit demokratiat muutetaan autoritäärisiksi järjestelmiksi EU:n sisällä.”

Meppien mukaan oikeusvaltioperiaatetta uhkaavia toimia on menossa Unkarin lisäksi Puolassa, Tšekissä ja Bulgariassa. Komission täytyisi jäädyttää EU-varojen maksaminen Unkarille niin kauan, kun hallituksen toimet ovat parlamentaarisen valvonnan ulkopuolella.

”EU:n komission tulee vastustaa sellaisten autoritääristen hallitusten toimia, joilla pyritään kahmimaan valtaa koronaviruksesta johtuvan kriisin varjolla.”

EU-maat voivat sanktioida muita jäsenvaltioita oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta niin kutsutulla artikla 7:llä. Koska menettely vaatii yksimielisyyden, Puola ja Unkari ovat aiemmin vesittäneet päätöksiä.

Lue lisää

Rinne: "Näyttää siltä, että EU-rahoitus ja oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen onnistutaan kytkemään toisiinsa"

EU-parlamentti vaatii neuvostoa sopimaan oikeusvaltiokirjauksesta – Sarvamaa: "Jos oikeusvaltioasetuksesta ei voida sopia, niin sitten parlamentti ei hyväksy budjettia"

Euroopan unionilla on näytön paikka

Itävalta laittaa ovet säppiin – kielsi yli viiden hengen kokoontumiset