YK:n pääsihteeri patistaa hallituksia suojelemaan naisia perheväkivallalta koronakriisin aikana - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

YK:n pääsihteeri patistaa hallituksia suojelemaan naisia perheväkivallalta koronakriisin aikana

Antonio Guterres kehottaa kehittämään järjestelmiä, joiden avulla naiset voivat pyytää apua käydessään ruokakaupassa tai apteekissa.
Monille naisille ja tytöille uhka on suurin siellä missä pitäisi olla turvallisinta, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi. LEHTIKUVA/AFP

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaatii maailman hallituksia panostamaan naisten suojeluun koronaviruspandemian aikana.

Guterres muistutti videolausunnossaan, että monille naisille ja tytöille väkivallan uhka on suurinta kotona. Nyt koronaviruksen aiheuttamien rajoitustoimien takia suuri osa maailman väestöstä joutuu viettämään suurimman osan ajasta neljän seinän sisällä.

"Väkivalta ei rajoitu taistelukentille. Monille naisille ja tytöille uhka on suurin siellä missä pitäisi olla turvallisinta, heidän omissa kodeissaan", Guterres sanoi.

"Viime viikkojen aikana taloudellisten ja sosiaalisten paineiden ja pelkojen kasvaessa olemme nähneet maailmanlaajuisesti kammottavaa nousua perheväkivallassa."

Hän kehotti kehittämään järjestelmiä, joiden avulla naiset voivat pyytää apua käydessään ruokakaupassa tai apteekissa.

"Kehotan kaikkia hallituksia tekemään naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemisestä oleellisen osan kansallisia covid-19-suunnitelmiaan."

Maaliskuun lopulla Guterres kehotti maailman konfliktien osapuolia laskemaan aseensa koronaviruspandemian ajaksi.

Lue lisää

Koronapandemia voi syöstä miljoonia äärimmäiseen köyhyyteen Afrikassa, varoittaa YK:n pääsihteeri

Poliisin kotihälytysten määrä lisääntyi alkuvuonna, kasvua erityisesti meteliin ja häiriökäyttäytymiseen liittyen

YK:n pääsihteeri: Koronaviruspandemia on pahin globaali kriisi sitten toisen maailmansodan

Väkivalta ei kuulu politiikkaan