Palkansaajajärjestöt vaativat hallitukselta lisää toimia kriisin hoitoon - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Palkansaajajärjestöt vaativat hallitukselta lisää toimia kriisin hoitoon

SAK, Akava ja STTK esittävät hallitukselle kehysriiheen viiden kohdan määräaikaista ohjelmaa.
Pekka Fali
Kriisi on iskenyt voimakkaasti monille aloille, muun muassa ravintola- ja matkailualalle.

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK vaativat hallitukselta lisää toimenpiteitä koronakriisin hoitoon. Ne esittävät hallitukselle kehysriiheen viiden kohdan määräaikaista ohjelmaa, jolla tuettaisiin työllisyyden ja yritystoiminnan palautumista.

Ohjelman mukaan työttömyysturvan enimmäismaksuajan laskenta tulisi keskeyttää toistaiseksi.

"Epidemian aikana irtisanotut ja lomautetut sekä aiemmin työttömäksi jääneet ovat joutumassa erittäin hankalaan tilanteeseen, koska kriisin aikana työllistyminen on vaikeaa tai joillakin toimialoilla mahdotonta. Sekä työttömien yhdenvertaisuuden että toimeenpanon selkeyden kannalta olisi hyvä, että kaikkia työttömiä kohdeltaisiin samalla tapaa", järjestöt perustelevat ehdotusta.

Järjestöt esittävät myös työmarkkinatuen, peruspäivärahan ja ansioturvan perusosan korottamista 50 eurolla kuukaudessa määräajaksi 1.7.–31.12.2020. Perusteena on kotitalouksien velkaongelmien kasaantuminen ja kotimaisen kysynnän pysähdys.

Palkkaturvan enimmäiskorvausta järjestöt nostaisivat 30 000 euroon ja vanhenemisaikaa ne jatkaisivat 3 kuukaudesta 6 kuukauteen.

Kuntien tilannetta tulisi kolmen järjestön mukaan tukea valtionosuusjärjestelmän kautta. Näin kunnat selviäisivät koronakriisin aiheuttamista lisäkuluista ja tulojen menetyksistä.

Viidentenä ehdotuksena on, että palkkatukea uudistettaisiin pikaisesti. Näin tuettaisiin työllisyyden nopeaa nousua ja yritystoiminnan alkamista, kun pandemian estämiseksi asetettuja rajoituksia aletaan purkaa.

Lue lisää

Hallituksessa epävarmuutta EU:n elpymisrahaston merkityksestä – keskusta ei ollut vielä valmis hyväksymään yhteistä kantaa

Seuraako Suomi tiukinta nelikkoa ja vaatii EU:n elpymispakettiin muutoksia – hallitus linjaa kantansa

AKT:n puheenjohtaja esittää uutta palkansaajien keskusjärjestöä – SAK:n, STTK:n ja Akavan yhdistymistä voisi ehdotuksen mukaan selvittää Lauri Ihalainen

Hetemäki julkisti ohjeet hallitukselle: Alueiden palvelut pitää turvata kriisien sietokyvyn parantamiseksi – katso koronainfo