Politiikka

Petri Sarvamaa: EU:n maatalouspolitiikassa huomioitava jatkossa huoltovarmuus

Komission tulisi tehdä pikaisesti selvitys maatalouspolitiikan muutostarpeista, Sarvamaa sanoo.
Urpo Lehtimäki, Maria Miklas
Ruuan huoltovarmuus eli ruokavarmuus on yhteiskunnan toimivuuden peruspilari, Sarvamaa sanoo.

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa täytyy ottaa huomioon ruuantuotannon huoltovarmuus ja kriisivalmius, maatalousvaliokunnan jäsen, meppi Petri Sarvamaa (kok.) vaatii.

”Tähän asti suurin osa huoltovarmuuden haasteista on liittynyt lääketarvikkeiden kuten suojamaskien saatavuuteen. Pian voimme kuitenkin huomata katkoksia ja ongelmia myös elintarvikkeissa ja ruokatoimituksissa. On korkea aika tehdä päätöksiä myös ruuantuotannon huoltovarmuudesta", hän tiedottaa.

Sarvamaan mukaan koronavirus on nostanut keskusteluun entistä vahvemmin yhteiskunnan kriisinkestävyyden. Koska EU-maat ovat vahvasti riippuvaisia tuontiruuasta, shokit ruoan tuotantoketjussa voivat olla tuhoisia, Sarvamaa sanoo.

”Tuotanto- ja toimitusketjujen häiriintyessä vaikutukset voivat olla massiivisia, mikä vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään. Erityisesti työvoiman saannin ongelmat voivat aiheuttaa suuria haasteita ruuantuotannolle, kun työntekijät eivät pääse rajasulkujen ja liikkumisrajoitusten vuoksi tiloille töihin keräämään satoa kriittisillä hetkillä. Tämä on jo tällä hetkellä todellisuutta ympäri Eurooppaa, myös Suomessa."

Sarvamaa aikoo nostaa huoltovarmuusteemat esille Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnassa. Komission tulisi tehdä pikaisesti selvityksiä maatalouspolitiikan muutostarpeista.

”Huoltovarmuutta ja ruuantuotannon kriisinkestävyyttä ei ole huomioitu juurikaan maatalousuudistusta laadittaessa. Koronaviruksen aiheuttama tilanne pakottaa kuitenkin ottamaan tämän vahvemmin huomioon."

Maatalouspolitiikan cap-uudistusta käsitellään tällä hetkellä Euroopan parlamentissa ja jäsenmaiden neuvostossa. EU-parlamentti äänestää kahden viikon päästä capin siirtymäkaudesta, josta odotetaan tulevan vähintään kaksivuotinen.

Lue lisää

Pölyttäjien pöytään katetaan ravintokasveja ympäristösitoumuksen avittamana

Maatalouspolitiikan kansallinen valmistelu uhkaa viivästyä hallituksen eripuran takia – "Kuohunnat capista ja metsästä heikentävät Suomen mahdollisuuksia", ministeri Leppä sanoo

Maatalous on Suomessa tulevaisuuden ala

Vain puolet Suomen uuhista kuuluu tuotosseurantaan