Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Ukrainalaisille kausityöntekijöille valmistellaan pikavauhtia ensimmäistä tilauslentoa Suomeen — Töitä Suomesta Oy kerää tietoja tilojen tarpeista

Tiedot lentoja tarvitsevista tiloista ja työntekijöistä kerätään www.töitäsuomesta.fi sivuille.
PasiLeino+Pasi Leino
Suomeen ollaan tuomassa 1 500 huoltovarmuuden kannalta tärkeää kausityöntekijää. Kokonaistarve on kymmenkertainen.

MTK:n, Pro Agrian ja Suomen kylien yhteinen työnvälitysyhtiö Töitä Suomesta Oy järjestää tilauslennot Ukrainasta saapuville kausityöntekijöille.

"Nyt näyttää siltä, että tarvetta on nopealle toiminnalle ja siksi valmistelemme nopeaa ensimmäistä lentoa. Toivottavasti se järjestyisi jo alkuviikolle", elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola MTK:sta kertoo.

Mäki-Hakolan mukaan lentojen valmistelu on hyvässä vaiheessa.

"Vielä tarvitaan tiedot lentoyhtiöiltä, milloin voisivat päästä liikkeelle. Lisäksi Ukrainasta tarvitaan hallinnon varmuus, että maasta voi lähteä."

Tiedot lentoja tarvitsevista tiloista ja työntekijöistä kerätään töitäsuomesta.fi-sivuille. Töitä Suomesta antaa mukaan ilmoittautuneille tarkemmat ohjeet lennoista ja niiden varauksista.

"Lisäksi teemme töitäsuomesta.fi -sivuille tulijoiden karanteeniomavalvontaosion, jotta voimme varmistaa, ettei taudin torjuntaa vaaranneta", Mäki-Hakola kertoo.

Suomeen on tulossa huoltovarmuuden kannalta tärkeät 1 500 ulkomaista kausityöntekijää, joiden tiedot maa- ja metsätalousministeriö on kerännyt ja toimittanut rajavartiolaitokselle.

Suomessa rajavartiolaitos on valmiina vastaanottamaan 1 500 kausityöntekijää, toteaa varapäällikkö Samuel Siljanen Rajavartiolaitokselta Helsinki-Vantaalta.

Siljanen kumoaa huhut, joiden mukaan maahan voisi tulla myös muita kuin kiintiöön kirjattuja kausityöntekijöitä. Raja pitää eikä ensi kertaa tänne pyrkivä kausityöntekijä pääse maahan, jos nimeä ei löydy kiintiölistalta.

Suomeen voi palata henkilöitä, joilla on oleskelulupa täällä tai jotka asuvat pysyvästi täällä, vaikka eivät ole Suomen kansalaisia, Siljanen kertoo.

Lue lisää aiheesta:

MTK, ProAgria ja Suomen Kylät perustivat Töitä Suomesta Oy:n — tavoitteena ratkaista maaseudun työvoimapula

MMM keräsi 1 500 kausityöntekijän listan henkilöistä, jotka saisivat tulla Suomeen – Rajavartiolaitos päättää työntekijöiden maahanpääsystä

Lue lisää

Maahanmuutto koskee kohta kaikkia

Maatalouden työvoiman saanti vaikeutuisi, jos perussuomalaisten ehdotus työperäisen oleskeluluvan 3 000 euron tulorajasta toteutuisi – MTK: "Raja-aitoja tai lisäehtoja tähän ei nyt kaipaisi"

Ulkomaalaisille kausityöntekijöille myönnetty yli 10 000 työlupaa

Maatalouden kausityövoimalle julkaistiin oma työehto-opas useilla kielillä – "tiedonpuute johtaa turhaan epäselviin tilanteisiin"