Politiikka

EU:n maatalousvaliokunta antoi vihreää valoa Etelä-Suomen kansallisille tuille – "Koronaviruspandemia vain vahvistaa tarvetta ylläpitää omaa tuotantoa"

Etelä-Suomen kansallinen tuki on käytössä muun muassa puutarhatuotannossa.
Kari Salonen
Kansallisten tukien kokonaismäärästä noin 93 prosenttia on pohjoista tukea ja noin viisi prosenttia on Etelä-Suomen kansallista tukea.

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta hyväksyi tiistaina asetuksen EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkaudeksi. Asian valiokunnalle esitteli europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.).

Hyväksytyn tekstin mukaan maatalouspolitiikka jatkuisi nykysäännöin vuosina 2021–2022.

Valiokunta vaatii jatkoa Etelä-Suomen kansalliselle 141-tuelle, toisin kuin komission alkuperäinen ehdotus.

"On elintärkeää, että meillä on käytössä kaikki kansalliset tukitoimet myös siirtymäkaudella erityisesti nyt, kun koronakriisissä huoltovarmuus ja ruokaturva ovat kotimaisen tuotannon varassa", Katainen toteaa.

Etelä-Suomen kansallista tukea maksetaan sika- ja siipikarjataloudelle sekä puutarhatuotannolle. Suomen kansallisten tukien määrästä noin viisi prosenttia on Etelä-Suomen kansallista tukea. Yli 90 prosenttia kansallisesta tuesta on Pohjois-Suomen tukea.

Maatalousvaliokunnan toinen suomalaismeppi Petri Sarvamaa (kok.) on tyytyväinen valiokunnan päätökseen jatkaa 141-tukea.

”Meidän leveysasteillamme, kulurakenteellamme, verotuksellamme ja kaupan keskittymisellämme myös kansallisia maataloustukia tarvitaan."

”Suomen tuotanto-olosuhteet eivät ole muuttuneet mihinkään, ja kotimainen possunliha taistelee edelleen markkinoilla pysyäkseen houkuttelevana vaihtoehtona halvemmille ulkomaisille serkuilleen. Koronaviruspandemia vain vahvistaa tarvetta ylläpitää omaa tuotantoa järkevässä mittakaavassa”, Sarvamaa jatkaa.

Valiokuntaneuvottelut käytiin koronakriisin keskellä etäyhteyksin. Päätös pitää hyväksyä vielä koko parlamentin kesken, minkä jälkeen lopullinen sorvaus tehdään jäsenmaiden neuvoston ja EU-komission kanssa.

"On tärkeää, että näin tärkeissä kokonaisuuksissa EU-koneisto pystyy päätöksentekoon ja etenemään suunnitellussa aikataulussa myös poikkeusoloissa", Katainen sanoo.

Lue myös:

Capin siirtymäkauden asetus hyväksyttiin maatalousvaliokunnassa – Elsi Katainen edustaa parlamenttia jatkoneuvotteluissa

Mepit puolsivat kahden vuoden siirtymäaikaa EU:n maatalouspolitiikalle – Maatalousvaliokunta haluaa vanhat säännöt ja estää tukileikkaukset

Lue lisää

Saarikko lataa tiistain budjettipöytään huoltovarmuuden: "Turvepellot osa ruokaturvaa"

Kannattavuuskriisi syö ruokaturvaa

Petteri Taalas: Ilmastonmuutos jatkuu ja siksi Suomen kannattaa pitää huolta omasta ruuantuotannosta – "Maailman ravinnontuotantokyky tulee häiriintymään"

Ruuan vienti lisää ruokaturvaa