Politiikka

Työmarkkinakeskusjärjestöt sopuun lomautusten ja työttömyysturvan poikkeusten jatkosta – esitys siirtyy hallituksen puntaroitavaksi

EK, KT, SAK, Akava ja STTK esittävät Suomen hallitukselle, että työlainsäädännön ja sosiaaliturvan väliaikaiset muutokset saavat puoli vuotta jatkoa.
LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Koronasääntöjen myötä lomautusneuvottelut voidaan käydä nopeimmillaan viidessä päivässä.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat päässeet sopuun, että koronakriisin takia sovittuja työlainsäädännön ja sosiaaliturvan väliaikaisia muutoksia voidaan jatkaa vuoden loppuun.

Toimet ovat nyt voimassa kesäkuun loppuun asti, mutta EK, KT, SAK, Akava ja STTK esittävät Suomen hallitukselle, että ne saavat puoli vuotta jatkoa.

Koronasääntöjen myötä lomautusneuvottelut voidaan käydä nopeimmillaan viidessä päivässä. Myös lomautusilmoitusaikaa on lyhennetty viiteen päivään. Samalla työttömyysturvan omavastuupäivät poistetaan lomautetuilta ja irtisanotuilta. Työttömyyspäivärahan enimmäismaksuaika ei kulu poikkeusolojen aikana.

Lomautuksen helpottaminen ja työttömyyskorvausten parantaminen muodostavat järjestöjen mielestä kokonaisuuden, jonka molemmat osat on toteutettava. Esitys on jatkoa järjestöjen maaliskuussa tekemälle sopimukselle.

Järjestöt painottavat, että koronatestausta on lisättävä huomattavasti. Testauksessa tulisi hyödyntää työterveyshuoltoa nykyistä paremmin. Valtion olisi työmarkkinajärjestöjen mielestä korvattava koronatartuntatestit työterveydenhuollossa väliaikaisesti siten, että Kelan korvaus kattaa 75 prosenttia työnantajalle aiheutuvista kustannuksista.

Lue lisää

Jaetaanko maskeja, pysyvätkö turvavälit? Näin kaupat valmistautuvat ennätykselliseen joulumyyntiin – "Suosittelemme kauppaan tulemista joko ennen aamuyhdeksää tai iltakuuden jälkeen"

Husilla ennakoidaan joulun ajasta hyvinkin vaikeaa – toimitusjohtajan mukaan valmiuslaillekin saattaisi olla tarvetta henkilökunnan riittävyyden varmistamiseksi

Korona iski Veikkaukseen – satoja ihmisiä uhkaa lomautus

Ministeri Kiuru perääkuuluttaa ryhtiliikettä: "Kyllä tässä on suomalaisten osalta kyse siitä, perutaanko pikkujoulut vai joulu"