Ilmavoimien harjoitus kuuluu ja näkyy maanantaista lähtien: Hornet-hävittäjiä mukana lähes 30 – harjoitusalue ulottuu keskisestä Suomesta Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Ilmavoimien harjoitus kuuluu ja näkyy maanantaista lähtien: Hornet-hävittäjiä mukana lähes 30 – harjoitusalue ulottuu keskisestä Suomesta Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle

Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot osallistuvat Ilmataktiikka 20 -lentotoimintaharjoitukseen 18.‒22. toukokuuta. Harjoitukseen liittyvät yliäänilennot voivat maassa kuulua pamauksina. Kuopio ja Rovaniemi ovat lentotoiminnan päätukikohdat.
F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä osallistuu harjoitukseen lähes 30.

Ilmataktiikka 20 on tämän kevään laajin lentotoimintaharjoitus Suomessa. Harjoitukseen liittyvät lennot alkavat maanantaina 18.5. kello 14 ja päättyvät perjantaina 22.5. viimeistään kello 14.

Päivittäiset lennot ajoittuvat pääosin aamuyhdeksän ja iltaseitsemän välille.

F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä on harjoituksessa mukana lähes 30. Niiden lisäksi lentokalustoon kuuluvat 4‒6 Hawk-suihkuharjoituskonetta, kaksi C-295M-kuljetuskonetta ja kaksi PC-12NG-yhteyskonetta.

Tavoite on harjoituttaa ilmaoperaatioiden avainhenkilöstöä taktisesti haastavissa tilanteissa. Lennot matalilla korkeuksilla ovat osa harjoituksen taktisesti vaativaa toimintaa. Sitä ovat myös korkealla tapahtuvat yliäänilennot. Ne voivat maassa kuulua pamauksina.

Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppua. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä, ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

"Ilmataktiikka 20 on tärkeä Ilmavoimien taktiikkaa ja taistelutekniikkaa kehittävä harjoitus", kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen.

"Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohta on Kuopio, harjoitusvastustajaa kuvaavan joukon puolestaan Rovaniemi."

Kuopion ja Rovaniemen lisäksi harjoituksessa tukeudutaan Oulun ja Tampereen tukikohtiin. Lentotoiminta suuntautuu Oulun, Kajaanin, Kuopion, Jyväskylän ja Vaasan väliselle alueelle sekä Perämeren yläpuolelle.

Merivoimat osallistuu myös harjoitukseen. Merivoimista on mukana Perämerellä toimiva ilmapuolustuskykyinen alusosasto, johon kuuluvat miinalaiva Hämeenmaa sekä ohjusveneet Pori ja Tornio.

Ilmataktiikka 20 toteutetaan pääasiassa kantahenkilökunnan voimin.

Koronaviruksen varalta henkilöstöä on jaettu osastoihin, joiden välisiä kontakteja rajoitetaan.

Lue lisää:

Boeingin Super Hornet päättää Suomen hävittäjätestit

Hornetit ja Gripenit nousevat Rovaniemeltä – Ruotsin ilmavoimien pääharjoituksessa luvassa matala- ja yliäänilentoja

Kari Lindholm
Ilmataktiikka 20 -harjoituksen toinen päätukikohta on Rovaniemi, jossa tämä Hornet on kuvattu.
Lue lisää

Ilmavoimien suuressa harjoituksessa mukana lähes 30 Hornetia – lentomelua, yliäänipamauksia ja valoilmiöitä saattaa kuulua ja näkyä

Ilmavoimat jatkaa hävittäjätestejä – tällä viikolla vuorossa ruotsalaisen Saabin Gripen

Ilmavoimien komentaja uskoo, etteivät vaalit hämmennä hävittäjähankintaa

Alkoholitarjoilu, diskopallo, deluxe-kuvakirja: Miten ilmavoimat selittää Lemmenjoen erikoista sotaharjoitusta?