Politiikka

Miten käy kotimaan lentojen? Finnair lisää lentoja heinäkuusta alkaen – monta kaupunkia jäämässä ulkopuolelle

Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan ei lennetä kesän 2020 aikana.
Jarno Mela
Koronakriisi hiljensi Helsinki-Vantaan lentokentän. Lähtöterminaali 23.4.2020.

Matkustusrajoitusten vähitellen poistuessa lentoliikenne alkaa elpyä asteittain.

Finnair lentää heinäkuussa kotimaassa Kuopioon, Maarianhaminaan, Ouluun, Rovaniemelle, Turkuun ja Vaasaan.

Elokuussa alkavat lennot Ivaloon ja Kittilään ja syyskuussa lennot Kuusamoon ja Tampereelle.

”Odotamme lentoliikenteen elpyvän vähitellen”, sanoo Finnairin myynnistä vastaava johtaja Mikko Turtiainen.

”Kotimaan liikenteessä oli huhtikuussa 2 400 matkustajaa ja matkustajakäyttöaste oli 21,9 prosenttia. Toukokuussa meillä on ollut kotimaan reiteillä tähän mennessä 1 800 matkustajaa. Matkustajamäärät ovat siis vielä todella pieniä, mutta uskomme kysynnän asteittain lisääntyvän, kun matkustusrajoituksia eri maissa vähitellen poistetaan tai lievennetään.

Kotimaankin lentojen kysyntään tällä on suuri merkitys, sillä merkittävä osa kotimaan matkustajista jatkaa Helsinki-Vantaalta eteenpäin. Siksi toivomme kansainvälisten lentomarkkinoiden asteittain avautuvan.”

Monta kotimaista kaupunkia on kuitenkin jäämässä kohteiden ulkopuolelle.

Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan ei lennetä vielä kesän 2020 aikana. Talvikautta 2020–2021 koskevat päätökset tehdään näiden kohteiden osalta myöhemmin, kun nähdään, miten lentoliikenteen yleinen kysyntä kehittyy, Finnairilta kerrotaan.

”Toivoimme, että tässä poikkeuksellisessa tilanteessa nämä kaupungit ymmärtävät päätöksen perusteet”, sanoo Mikko Turtiainen. ”Ymmärrämme hyvin lentoyhteyksien merkityksen alueiden elinkeinoelämälle, mutta näiden reittien täyttöasteet ovat jo ennestään olleet alhaisia, ja kysyntä on nyt koronatilanteen johdosta normaaliakin pienempää.”

Ylen saamien tietojen mukaan on mahdollista, että lennot näillä kentillä eivät jatku lainkaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni esitti sunnuntaiaamuna Twitterissä, että kotimaan lentoyhteyksiä on syytä palauttaa mahdollisimman pian, kun koronasta toivutaan. "Kaikkinainen spekulaatio maan sisäisten reittien kokonaan lakkaamisesta kannattaa lopettaa ennen edes sen alkamista" Kulmuni kimmahti Finnairille.

Finnair tarkastelee liikenneohjelmaa kuukausittain, ja sillä on valmius lisätä lentoja kysyntätilanteen eläessä. Liikenneohjelmassa huomioidaan myös mahdolliset muutokset matkustusrajoituksissa.

Finnair on hakenut valtiolta tukea koronakriisissä. Kulmuni kertoi eduskunnan käsittelevän parhaillaan 700 miljoonan euron tukea Finnairille.

Lue lisää:

Yle: Finnair lopettamassa lennot useille kotimaan lentoasemille ensi kevääseen asti

Lue lisää

Finnair jatkaa lentoja viidelle maakuntakentälle pari viikkoa suunniteltua pidempään – kaupunkien lentoyhteydet avataan kilpailulle

Finnair jatkaa lentoja viidelle maakuntakentälle pari viikkoa suunniteltua pidempään

Matkustajalentojen keskeytystä Britanniasta Suomeen jatketaan 11. tammikuuta asti

Marin kiittää suomalaista sisua uudenvuoden tervehdyksessään – pääministerin mielestä Euroopan talouden toipuminen pandemiasta on Suomelle kriittisen tärkeää