Pääministeri Marin antaa ohjeet julkaista koronapäätöksenteon taustoja – valtioneuvoston kanslia salasi koronakoordinaatioryhmän asiakirjat - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Pääministeri Marin antaa ohjeet julkaista koronapäätöksenteon taustoja – valtioneuvoston kanslia salasi koronakoordinaatioryhmän asiakirjat

Kokoomuksen ja vihreiden poliitikot ehättivät jo aamupäivän aikana ihmettelemään tietojen salaamista.
Ryhmää johtaa pääministeri Sanna Marinin valtiosihteeri Mikko Koskinen. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kehottaa luovuttamaan ne koronakoordinaatioryhmän tiedot, jotka eivät ole salassa pidettäviä.

Hän kertoo Twitterissä keskustelleensa valtiosihteeri Mikko Koskisen kanssa tietopyynnöistä, jotka ovat koskeneet Koskisen johtamaa koronakoordinaatioryhmää. Marinin mukaan kaikki sellainen tieto, joka ei ole salassa pidettävää, tulee julkaista.

"Valtioneuvosto on linjannut 6.5. antamassaan periaatepäätöksessä, että kaikki päätöksenteon perusteena olleet taustatiedot ja laskelmat oletuksineen ja parametreineen noudattaen avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteita tulee julkaista", Marin tviittaa.

Marinin näkemys liittyy STT:n uutiseen, jossa kerrottiin valtioneuvoston kanslian salaavan koronakoordinaatioryhmän asiakirjat lukuun ottamatta esityslistoja.

STT oli pyytänyt asiakirjoja käyttöönsä julkisuuslain perusteella.

Valtioneuvoston kanslia perusteli salaamista sillä, että koordinaatioryhmää ei olisi asetettu julkisuuslaissa tarkoitetulla tavalla hoitamaan itsenäisesti tiettyä tehtävää.

Hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan kyseessä on viranomaistoimintaa ja sen pitäisi noudattaa julkisuuslakia.

Koordinaatioryhmä on käsitellyt kokouksissaan esimerkiksi suojavarusteiden saatavuutta, testauskapasiteettia, lentokenttien tilannetta, länsirajan tilannetta ja Uudenmaan sulkemista.

Hallituspuolue vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari hämmästeli syntynyttä tilannetta jo lauantaina aamupäivällä Twitterissä ja kysyi, miten tämä asia voi olla näin vaikea.

"Hallitus on selkeästi linjannut, että kaikkien koronapäätöksentekoon liittyvien asiakirjojen ja materiaalin on oltava julkista, ellei salaamiseen ole erityistä perustetta", hän kirjoitti.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen puolestaan ihmetteli niin ikään tviitissään, miksi hallitus antaa pimittämisen jatkua viikko toisensa jälkeen.

"Asiakirjojen (professorin mukaan perusteeton) salaaminen ei lisää luottamusta."

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo puolestaan huomautti, että puheet ja teot ovat taas kerran pahasti ristiriidassa.

Lue lisää:

Kulisseissa tehty koronatyö jää osin julkisuudelta piiloon – valtioneuvoston kanslia salaa lähes kaikki koronakoordinaatioryhmän asiakirjat

Lue lisää

Hotellibisnes alkaa elpyä hiljalleen – isot ketjut avaamassa puolet hotelleistaan

Käheä-ääninen Marin johtaa viisikon neuvotteluita lisäbudjetista Kesärannasta käsin

Oppi ei nytkään kaada ojaan

Hylätyt talot heräävät henkiin