Politiikka

Lisätietoa maatalouden elvytyksestä luvassa tiistaina – uusien EU-rahojen kohteena ympäristöystävällisempi maatalous

EU:n 750 miljardin elvytyspaketti pitää sitoa ilmasto- ja ympäristötoimenpiteisiin.
Sanne Katainen
Komissio lupailee maataloudelle lisärahaa. EU:n viljelijäjärjestö ei syty rahasummasta.

Euroopan komission oli määrä tarkentaa elvytyssuunnitelmansa vaikutuksia EU:n maataloudelle jo perjantaina. Tuoreen aikataulun mukaan tiedostustilaisuus on kuitenkin siirretty ensi viikon tiistaille.

Silloin Euroopan komission elvytystoimenpiteitä maataloudelle esittelevät Brysselissä komissaarit Janusz Wojciechowski ja Virginijus Sinkevičius.

EU-komissio julkaisi keskiviikkona esityksensä 750 miljardin koronaviruspandemian elvytyspaketiksi. Se kanavoitaisiin jäsenmaille neljänä vuotena lainoina ja avustuksina. Myös EU:n varsinainen seitsemän vuoden budjetti kasvaisi.

Tuore suunnitelma jakaisi unionin jäsenmaille yli 20 miljardia enemmän maatalous­rahaa kuin komission kahden vuoden takainen ehdotus. Suurimmat panostukset tulisivat maaseudun kehittämisvaroihin.

Eurooppalaisten viljelijöiden näkökulmasta komission tarjoama uusi rahamäärä on olematon, koska sen käyttökohteet ovat todennäköisesti hyvin rajalliset, EU:n tuottajajärjestön Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesonen sanoo.

Ensimmäisten tietojen mukaan maatalouden elvytysvaroja tulisi käyttää ensisijaisesti EU:n uusiin maatalous- ja biodiversiteettiohjelmiin, jotka komissio on julkaissut osana EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa (Green Deal).

"Maatalouteen kohdistuu koko ajan lisäpaineita ja odotuksia. Ei ole reilua, että maataloudelta vaaditaan enemmän – kuten torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytön leikkausta – vähemmillä varoilla. Me aloitamme tässä takamatkalta, vaikka meidän pitäisi saada aikaan investointeja, joilla ruokaketju toimii", Pesonen toteaa.

Lue myös:

EU-komissio täräyttää maataloudelle suuria tavoitteita: kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden käyttöä leikataan ja antibioottien myyntiä vähennetään kovalla kädellä

Lue lisää

Poissa silmistä, poissa mielistä

Leppä: Marin on oikeassa, Suomi pitää kiinni omasta metsäpolitiikasta eikä hyväksy komission metsäehdotuksia

Oi kallis Suomenmaa

MT-kysely: 44 prosenttia suomalaisista pitää EU:n elvytyspakettiin osallistumista viisaana – maaseutukunnissa enemmistö vastustaa pakettia