Myös myönteiset vaikutukset elvytysrahastosta syytä huomata – vaikuttaa Suomenkin elpymiseen, kirjoittaa Suomen Pankin Olli Rehn - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Myös myönteiset vaikutukset elvytysrahastosta syytä huomata – vaikuttaa Suomenkin elpymiseen, kirjoittaa Suomen Pankin Olli Rehn

Eikö päätöksenteon pohjaksi tarvittaisi puolinaisarvion sijaan kokonaisarvio?" Rehn kysyy.
Jaana Kankaanpää

Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtaja Olli Rehn patistaa EU:n elvytysrahastoa koskevassa keskustelussa kiinnittämään enemmän huomiota rahaston positiivisiin vaikutuksiin. Nyt huomio kohdistuu riskeihin.

Rehn kirjoittaa asiasta maanantaina MT:ssä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

”Suomalaisessa keskustelussa näyttävät korostuvan riskeihin ja vastuisiin liittyvät seikat – tärkeitä kysymyksiä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, mitä rahastolla tavoitellaan. Eikö päätöksenteon pohjaksi tarvittaisi puolinaisarvion sijaan kokonaisarvio?" Rehn kysyy.

"Tarkoitan sitä, että arvioidaan paitsi Suomen mahdolliset vastuut, myös ne merkittävät myönteiset vaikutukset, joita elvytysrahastolla olisi Euroopan ja Suomen talouden elpymisen ja siten työllisyyden kannalta."

Rehnin mukaan nyt keskustelu on alkanut muistuttaa 10 vuotta sitten käytyä keskustelua eurokriisin yhteydessä.

"Paljon oli parran pärinää tulevista takauksista ja tappioista. Vähemmän huolta taantuman vaikutuksista suomalaisten työpaikkoihin. Finanssikriisin myötähän Suomessa hävisi lähes 100 000 työpaikkaa."

"Tiedossani ei ole, että Suomen tasavallalle olisi koitunut taloudellisia tappioita tai Suomen valtiontalous olisi kärsinyt euroalueen vakauttamiseksi tehdyistä päätöksistä."

Rehn huomauttaa kirjoituksessaan, että Euroopan vakausmekanismin perustamisella ja Euroopan keskuspankin elvyttävällä rahapolitiikalla edesautettiin sitä, että eurokriisi selätettiin ja talous käännettiin kasvuun. Samoin Euroopassa on luotu 12 miljoonaa uutta työpaikkaa keväästä 2013 lähtien.

Olli Rehnin mielipidekirjoitus kokonaisuudessaan: Kävisikö kokonaisarvio EU:n elpymisrahastosta?

Lue lisää

Pekka Haaviston suosio romahti presidenttikyselyssä – Sanna Marin kirinyt Haaviston ja Olli Rehnin tuntumaan

Ääripäät laskussa presidenttikisassa

Uusien asuntolainojen nostot romahtivat toukokuussa 22 prosenttia viime vuoteen verrattuna – mökkilainojen suosi kovinta sitten vuoden 2011

Kokenut taikuri yllättyy itsekin