Politiikka

Korona lykkää al-Holin leiriltä Suomeen saapuneiden kuulemisia – KRP selvittää, onko naisten toimista syytä aloittaa esitutkinta

Kuulemiset alkavat KRP:n mukaan noin parin viikon sisällä.
Ulkoministeriö kertoi eilen, että al-Holista saapuneet ovat paenneet kurdien ylläpitämältä leiriltä eri aikoina kevään kuluessa. Kuva leiriltä tammikuussa. LEHTIKUVA/AFP

Keskusrikospoliisi (KRP) ei pääse vielä kuulemaan al-Holin leiriltä eilen saapuneita naisia, koska nämä eristetään aluksi koronaviruspandemian vuoksi.

Ulkoministeriö kertoi eilen, että Suomeen saapui yhdeksän lasta ja kolme aikuista, jotka ovat olleet al-Holin leirillä. Se, mitä naisille ja lapsille nyt tapahtuu, on poliisi- ja sosiaaliviranomaisten käsissä.

"Tässä alussa tapahtuu toimia, jotka liittyvät terveydentilaan ja muuhun. Edelleen olemme tässä korona-ajassa, ja he ovat ulkomailta tulleita, eli joku tietynlainen eristysaika tässä on ennen kuin alamme tutkintatoimia suorittamaan, jotta ne voidaan suoritaa turvallisesti", kertoo rikostarkastaja Mika Ihaksinen KRP:stä.

Ihaksinen kertoo, että Suomeen saapuneet eivät ole olleet eristyksissä matkan aikana.

"Suomi on ensimmäinen paikka, missä heidät eristetään. Suomessa taitaa olla tällä hetkellä enemmän koronaa kuin siellä, mistä he tulivat, eli eristys selittyy myös toisin päin."

Ulkoministeriö kertoi eilen, että al-Holista saapuneet ovat paenneet kurdien ylläpitämältä leiriltä eri aikoina kevään kuluessa. Ulkoministeriö ei kommentoinut, miten he ovat onnistuneet pakenemaan tai ylittämään Turkin ja Syyrian välisen rajan. Turkissa he ovat hakeutuneet Suomen konsulipalveluiden piiriin.

Ihaksinen ei kerro eristyksen tarkkaa kestoa, mutta kuulemiset päästään hänen mukaansa aloittamaan "noin parin viikon sisällä". Aluksi KRP tekee esiselvitystä, jolla selvitetään, onko naisten toimista syytä aloittaa esitutkintaa.

"Tämänhetkisen tiedon mukaan näitä naisia ei lähtökohtaisesti epäillä rikoksista. Esiselvittely ei ole esitutkinta. Se on esitutkintalain mukainen toimi, jolla pyritään selvittämään, onko syytä aloittaa esitutkinta. Selvitämme siinä, ovatko he syyllistyneet mihin tahansa rikoslakirikokseen, ei tässä pelkästään terrorismirikosten selvittämisestä puhuta", Ihaksinen kertoo.

"Toimimme yhdessä paikallispoliisin kanssa, ja tietysti suojelupoliisi on tässä mukana oman tehtävänsä mukaan", hän jatkaa.

Ihaksinen ei kerro, mistä päin Suomea naiset ovat lähtöisin. Hän ei myöskään kommentoi, missä naiset viettävät eristysaikansa eli onko heidät esimerkiksi siirretty kotipaikkakunnilleen.

Naisten kuulemisten lisäksi KRP on esiselvityksen aikana yhteydessä myös muihin tahoihin. Oman vaikeutensa tuo se, että tilanne Koillis-Syyrian itsehallintoalueella on sekava eikä siellä ole kansainvälisesti tunnustettua hallintoa. Ihaksisen mukaan KRP kuitenkin voisi mahdollisesti saada alueella toimivilta kurdeilta materiaalia tutkintaa varten.

Myös muilta alueella olleilta voidaan saada tietoa.

"Eiväthän he (naiset) siellä yksin ole olleet. Muiden siellä paikalla olleiden kertomana voi tulla ilmi jotain", Ihaksinen toteaa.

Lue lisää

KRP: Vastaamon tietomurtotutkinnassa tekijän osalta tutkintalinjat avoinna, rikosilmoituksia tehty tuhansia

Huumeet eivät ole enää vain kasvukeskusten riesa – KRP:n rikosylikomisario kertoo, miten maaseudulla hankitaan huumeita ja ketkä niitä ostavat

Saksojen vaikea yhdistyminen

Poliisi muistuttaa jokamiehenoikeuksista: Oikeudet tuovat mukanaan myös velvollisuuksia