Politiikka

Posti: Kevennetty perjantaijakelu kestää vain elokuun loppuun asti

Kevennetty jakelu rajaa postitoimitukset lähinnä kiireellisiin kirjelähetyksiin, paketteihin ja sanomalehtiin.
Jaana Kankaanpää
Posti kulkee kesäperjantaisin kevennetyn jakelun merkeissä elokuun loppuun asti. Kevennetty jakelu on jo ollut käytössä tiistaisin.

Postin jakelupäiviin ei tällä tieto ole tulossa muutoksia kesäkauden jälkeen.

"Postin perjantain kevennytty jakelu koskee kesäkuukausia eli se kestää elokuun loppuun asti. Tällöin postimäärät ovat normaalistikin selvästi vähäisempiä kuin muina vuodenaikoina", vahvistaa Postin yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Anttila.

Koronapandemian vähentämien kirjemäärien vuoksi Posti käynnisti äskettäin noin 8 000 työntekijää koskevat yhteistoimintaneuvottelut mahdollisista lomautuksista.

Lomautusten piirissä ovat Postipalvelut-liiketoimintaryhmän tuotanto ja hallinto sekä Posti Group -konsernin hallinto.

Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän henkilöstö ei ole yt-neuvotteluiden piirissä. Erityisesti pakettilähetykset ovat päinvastoin kasvaneet merkittävästi koronakriisin aikana.

Posti ei kommentoi yksityiskohtia kesken neuvottelujen. Suunnitelman mukaan määräaikaiset lomautukset toteutetaan niin, ettei sen pitäisi näkyä postin asiakkaille.

"Mahdollisista lomautuksista olemme ilmoittaneet, että ne rytmitetään niin, että palvelut pystytään tuottamaan lomautuksista huolimatta."

Postin valtakunnallisiin pääluottamusmiehiin kuuluva Jukka Kalliokoski kertoo alueellisten neuvottelujen olevan parhaillaan käynnissä. Perjantain kevennettyyn jakeluun siirryttäneen joka tapauksessa muutaman viikon sisällä.

"Helppo yhtälö tämä ei ole kenellekään", sanoo Kalliokoski ja viittaa tarvittaviin muutoksiin muun muassa lajittelun rytmittämisessä.

Kevennetty jakelu rajaa postitoimitukset lähinnä kiireellisiin kirjelähetyksiin, paketteihin ja sanomalehtiin.

Elokuun lopulla käytäneen uudet neuvottelut syksyn tilanteesta. Kalliokosken mukaan kenelläkään ei ole kristallipalloa syksystä.

"Tavaravirrat sen ratkaisevat."

Henkilöstö osasi odottaa yt-neuvotteluiden käynnistymisiä viimeistään syksyllä. Niiden aikaistuminen ei sekään ollut suuri yllätys.

"Toisaalta nyt päästiin pois löysästä hirrestä. Lomautukset ovat joka tapauksessa irtisanomisia pehmeämpi vaihtoehto. Jotkut ovat ilmoittautuneet myös vapaaehtoisesti lomautettaviksi", Kalliokoski sanoo.

Lue lisää

Postialan työehdoista päästy neuvottelutulokseen: "Nyt voimme pitkäjänteisesti rakentaa luottamusta ja tulevaisuutta"

Postin rengasrikon takia osa MT:n lehdistä myöhästyy tänään

Postitus, kallistuva ja epävarma harrastus

Odotitko eilen lähetettyä kirjettä jo tänään? – Turhaan, puolet kirjeistä saa kulkea yli neljä päivää