Käheä-ääninen Marin johtaa viisikon neuvotteluita lisäbudjetista Kesärannasta käsin - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Käheä-ääninen Marin johtaa viisikon neuvotteluita lisäbudjetista Kesärannasta käsin

Hallituksen neuvottelujen alkua viivytettiin iltapäivälle. Lisäbudjettiin haalitaan rahaa jo neljännen kerran tänä vuonna.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan toimeentulotukeen voitaisiin harkita korotuksia, jotka voisivat olla myös väliaikaisia. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Vasta sairauslomalta palannut pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ole tänään ollut paikan päällä Säätytalossa lisätalousarvioneuvotteluissa. Marinin esikunnasta kerrotaan, että hän on johtanut hallituspuolueiden johtoviisikon neuvotteluita Kesärannasta käsin etäyhteydellä.

Marin on kärsinyt yskästä ja äänen käheytymisestä jälleen maanantaina käytyjen neuvotteluiden jälkeen.

Pääministeri palasi viikon sairauslomalta eilen. Hän kertoi Twitterissä joutuvansa vielä säästämään ääntään sitkeän yskän jäljiltä, mutta hoitavansa työtehtäviään muutoin normaalisti.

Marin jäi sairauslomalle 25. toukokuuta vilustumisen vuoksi. Hänelle oli tehty varmuuden vuoksi myös koronatesti, jonka tulos oli negatiivinen.

Hallitus neuvottelee tänään lisäbudjetista, jonka odotetaan nousevan jälleen ennätyssuureksi. Lisärahaa haalitaan tänä vuonna jo neljännen kerran.

Neuvotteluiden piti alkaa kello 12, ja iso osa ministereistä saapuikin paikalle. Pian koko hallituksen neuvotteluiden alkua viivytettiin kello kolmeen.

Tukipäätöksiä odotetaan varsinkin kaupungeissa ja kunnissa, joille on koitunut tulonmenetyksiä ja kustannuksia kasvaneista sosiaali- ja terveysmenoista. Myös koville joutunut joukkoliikenne kaipaa tukea.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toivoi ennen neuvotteluiden alkua, että huomio olisi tiistain neuvotteluissa myös ihmisten toimeentulossa. Toimeentulotukeen voitaisiin hänen mukaansa harkita korotuksia, jotka voisivat olla myös väliaikaisia.

Rahaa ollaan varaamassa myös opiskelupaikkojen lisäämiseen. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) on pitänyt esillä, että suunnitelmia aloituspaikkojen lisäämisestä aikaistettaisiin jo tälle vuodelle.

Hallituksen odotetaan pitävän myöhemmin tänään tiedotustilaisuuden, mutta neuvotteluiden aikataulusta ei ole tietoa.

On vielä epävarmaa, mistä kaikesta hallitus pääsee tänään ratkaisuihin.

Peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan maskeista ei Säätytalolla tänään keskustella. Hallitukselta odotetaan tällä viikolla kantaa maskien käyttämiseen julkisilla paikoilla ja turvallisista matkustusmahdollisuuksista ulkomaille.

Eilen julkaistussa raportissaan hallituksen asettama tiedepaneeli suositteli kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä. Viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriön selvitys ei kuitenkaan löytänyt selkeitä näyttöjä maskien hyödyistä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan ainakin eurooppalaisessa lentoliikenteessä maskien käyttämisestä näyttää tulevan yleinen käytäntö. Myös lentoyhtiö Finnair edellyttää matkustajilta ja henkilökunnalta suu- ja nenäsuojan käyttämistä.

"Ehkä Suomenkin on hyvä siihen varustautua, että kun rajoja avataan, voi tulla liikennöitsijöitä ja eri maitakin, jotka vaativat maskien käyttöä. Siitä voi tulla sellainen arkivaruste tämän vuoden aikana", Haavisto sanoi Säätytalolla toimittajille.

Lue lisää

Kiurun soolot rasittavat jo

Pääministeri: Etätöistä alueelliset suositukset, kasvomaskit käyttöön tungoksessa ja julkisissa liikennevälineissä

Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käyttämisestä

Marin kyseenalaistaa riskialueille tietoisesti matkustaneiden ansionmenetyskorvauksen