Hallituksessa epävarmuutta EU:n elpymisrahaston merkityksestä – keskusta ei ollut vielä valmis hyväksymään yhteistä kantaa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Hallituksessa epävarmuutta EU:n elpymisrahaston merkityksestä – keskusta ei ollut vielä valmis hyväksymään yhteistä kantaa

EU-asioista vastaavat ministerit olivat koolla aamupäivällä, mutta linjausta ei saatu aikaan.
Elpymisvälinettä viime viikolla kommentoinut eurooppaministeri Tytti Tuppurainen kertoi, että ehdotettu kokoluokka on suurin piirtein sellainen kuin Suomi oletti. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hallituksen sisällä on periaatteellista epävarmuutta Euroopan unionin 750 miljardin euron elvytysrahastosta ja siitä, kuinka merkittävän uuden askeleen EU on sen myötä ottamassa. Hallitus ei sen takia onnistunut ottamaan yhteistä kantaa tekeillä olevaan elvytyspakettiin keskiviikkona EU-ministerivaliokunnan kokouksessa.

STT:n tietojen mukaan yhteinen kanta jäi muodostamatta erityisesti keskustan varovaisuuden takia. Periaatteellinen epävarmuus heijastui kysymykseen siitä, mikä on lainojen ja suorien tukien osuus paketissa. Suomi on jo aiemmin ajanut lainapohjaisuutta.

EU-komissio esitti viime viikolla mittavaa, 750 miljardin euron elpymisvälinettä, jolla ohjattaisiin rahaa EU-maiden tueksi. Tästä 500 miljardia jaettaisiin jäsenmaille tukina ja 250 miljardia lainoina. Ehdotuksessa merkittävää on, että summa rahoitettaisiin yhteisellä, komission rahoitusmarkkinoilta ottamalla lainalla.

Elpymisvälineestä neuvotellaan samassa yhteydessä EU:n seitsenvuotisen budjetin kanssa, koska elvytysrahaa kanavoidaan jäsenmaille sen kautta.

Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan asian käsittelyä jatketaan myöhemmin.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoo, että EU-ministerivaliokunta oli koolla kaksi tuntia, minkä jälkeen hallituspuolueiden johtoviisikko käsitteli vielä asiaa. Hallituksen kanta on hänen mukaansa tarkoitus antaa eduskunnalle ensi tilassa.

"Tämä on niin iso kokonaisuus, että tähän täytyy perehtyä huolella. Eri poliittisia, taloudellisia ja juridisia ulottuvuuksia on paljon ja niiden punninta vaatii aikaa ja harkintaa."

"Teemme kovasti töitä, jotta kanta pystytään muodostamaan", Tuppurainen sanoi STT:lle.

Jo keskiviikkona elpymisrahastoa käsitellään EU-maiden suurlähettiläiden kokouksessa. Suomen suurlähettiläs edustaa Tuppuraisen mukaan huhtikuisten ennakkokantojen perusteella.

Hallituksen kantaa odotetaan myös eduskunnassa. Suurella valiokunnalla on ensi tiistaina ylimääräinen kokous, jolloin se ottaa kantaa elpymispakettiin. Ennen sitä sen on tarkoitus saada lausunnot ainakin valtionvarainvaliokunnalta, talousvaliokunnalta ja todennäköisesti myös perustuslakivaliokunnalta.

Suurella valiokunnalla on oma asiantuntijakuuleminen perjantaina.

Suuren valiokunnan on otettava elpymispakettiin kantaa jo tiistaina, sillä tiistain illaksi on suunniteltu EU:n talousministerien etäkokous, jossa käydään yleisluontoista keskustelua ja Suomella pitää olla yleistason kanta.

Suomea edustaa kokouksessa valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), joka tarvitsee eduskunnalta mandaatin.

EU:n mittava elpymispaketti on herättänyt paljon keskustelua, minkä takia se tuodaan todennäköisesti tavalla tai toisella keskusteltavaksi myös eduskunnan suureen saliin.

Juttua päivitetty 3.6.2020 kello 14:18.

Lue lisää

Talous palautuu pubien avauduttua

Hallitus kannattaa EU:n 30 prosentin suojelutavoitetta

Ihmisten oma aktiivisuus ja toimiva kolmas sektori pelastivat koronakamppailun, kertoo tuore barometri

EU avaa rajojaan viidelletoista maalle huomisesta alkaen – Matkustaa saa Kanadaan ja Marokkoon, mutta USA ja Venäjä jäivät listan ulkopuolelle