"Jos museoon laitetaan rahaa 60 miljoonaa ja koko Suomen maatalouden kehittämiseen 70 miljoonaa, niin tuntuuhan siinä epäsuhta olevan" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

"Jos museoon laitetaan rahaa 60 miljoonaa ja koko Suomen maatalouden kehittämiseen 70 miljoonaa, niin tuntuuhan siinä epäsuhta olevan"

"Toivottavasti uusi museo rakennetaan nimenomaan puusta", toivoo MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin
Kuvat: Jarno Mela, Lari Lievonen
MTK.n Jyrki Wallin olisi toivonut maataloudelle suurempia investointeja lisätalousarviosta.

Hallituksen keskiviikkona julkistaman lisätalousarvion palasista maataloudelle tuntuvin on Makeran pääomittaminen 70 miljoonalla.

MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin pitää maatalouteen investoimista hyvänä päätöksenä, mutta MTK:n esittämään 200 miljoonaan on vielä matkaa.

"Pitää olla kiitollinen, että summa on tuommoinenkin", Wallin toteaa.

"Tietenkin kun puhutaan aivan ennätyksellisestä elvytyksestä, niin ei varmasti 200 miljoonaakaan olisi ollut liian suuri summa suhteutettuna kokonaisuuteen."

Makeran pääomittamisen lisäksi maatalous hyötyy lähinnä infrahankkeista, kuten tieverkoston ja digiyhteyksien parantamisesta.

Maatalous jäi kuitenkin isossa mittakaavassa velipuolen asemaan.

"Tietenkin jos museoon laitetaan 60 miljoonaa valtion rahaa, ja koko Suomen maatalouden kehittämiseen 70 miljoonaa niin tuntuuhan siinä pieni epäsuhta olevan", Wallin sanoo.

Lisäarvioesityksessä hallitus sitoutui pääomittamaan tulevan uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon säätiötä korkeintaan 60 miljoonalla eurolla.

"Tästä museostahan voi tulla ihan loistava vetonaula, mutta kun sitä näin suhteuttaa niin tuntuuhan se epäsuhtaiselta", Wallin puntaroi.

"Toivottavasti uusi museo rakennetaan nimenomaan puusta."

Wallinin mukaan maatalouden investointeja tarvitaan, jotta tulevien kriisien aikana Suomen ruokaturva on vähintään yhtä hyvä kuin tällä hetkellä.

"Suuntahan on nyt väärä. Maatalous elinkeinona tarvitsee kehittämisrahaa".

Hän näkee maatalouteen ja maaseutuun investoimisessa myös mahdollisuuksia tulevaan kasvuun.

"Laajasti uusiutuvista luonnonvaroista ja biotaloudesta on mahdollista tehdä huomattavasti nykyistä suurempaa elinkeinotoimintaa Suomessa"

Lue lisää:

MTK:n Wallin: Lisätalousarvio ei vastaa Hetemäen raporttiin – "Koko valtakunnan toimintaedellytykset on unohdettu monelta osin"

Hallituksen 5,5 miljardin lisätalousarvio julki – Kemin biotuotetehtaan infrastruktuurille 150 miljoonan ehdollinen tuki

Uutispäälliköltä: Nyt jaetaan isolla kauhalla – Kiintoisa uutinen maaseudulle on vihreä valo biotuotetehtaalle

Hetemäki julkisti ohjeet hallitukselle: Alueiden palvelut pitää turvata kriisien sietokyvyn parantamiseksi – katso koronainfo

Lue lisää

Ulkoministeriö kertoo koronatilanteen pahenevan Ukrainassa – tilanne voi vaikuttaa kausityövoiman saatavuuteen Suomessa

Maatalouden kausityövoiman tilanne Suomessa on palautunut lähelle normaalia: "Kaikkien vaikeuksien jälkeen tilanne näyttää nyt hyvältä"

Kaupungit ratkaisevat rakentamis- toiminnan hiilijäljen

MTK:n Viljasen mukaan ympäristöministeri Mikkosen suurin ongelma on asenne – "Jos viljelijät koetaan vastapuoleksi, heijastuu se kaikkiin asiakysymyksiin"