Pääministeri Marin: Valmiuslaki puretaan Suomessa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Pääministeri Marin: Valmiuslaki puretaan Suomessa

Marinin mukaan hallitus tekee huolellisen arvion siitä, voisiko rajoituksia ottaa käyttöön maakuntakohtaisesti, jos koronavirusepidemian toinen aalto saapuu Suomeen.

Suomen pääministeri Sanna Marinin (sd.) kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että valmiuslaki Suomessa puretaan.

Marinin mukaan koronavirusepidemian takia maaliskuussa käyttöön otetulle valmiuslaille ei Suomessa ole enää pakottavaa tarvetta, joten se puretaan.

"Hallitus tulee keskiviikkona käymään läpi kaikki epidemiaa koskevat rajoitukset ja muut toimet. Arvioimme, miten rajoitustoimien kanssa edetään yhteiskunnan normaalioloissa", Marin toteaa.

Pääministeri myös korostaa, että vaikka valmiuslaki puretaan ja koronavirusepidemiatilanne on tällä hetkellä Suomessa hyvin hallinnassa, on jatkossakin syytä noudattaa varovaisuutta.

Marinin mukaan Suomessa pyritään nyt vahvistamaan normaalilainsäädäntöä poikkeusolojen kohtaamisessa.

"Tavoitteenamme on, että mahdollisen koronavirusepidemian toisen aallon saapuessa Suomeen rajoitustoimista voitaisiin päättää normaalin lainsäädännön keinoin, eikä valmiuslakia tarvitsisi ottaa käyttöön."

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) korostaa, että kansalaisten perusoikeuksia kaventavaa valmiuslakia ei saa pitää voimassa yhtään kauempaa, kuin se on ehdottoman välttämätöntä.

"Olemme asiantuntijoiden antaman tilannekuvan perusteella arvioineet, että tautitilanne on Suomessa kehittynyt siten, ettei valmiuslain voimassa ololle enää ole juridisia perusteita."

Henriksson kiittää suomalaisia rajoitusten noudattamisesta.

"Rajoitusten noudattaminen on ollut edellytys sille, että tautitilanne on nyt niin hyvin hallinnassa."

Hallitus toteaa hybridistrategiaansa nojaten, että koronaviruksen uhka on edelleen myös Suomessa olemassa, sillä kyseessä on kansainvälinen pandemia.

Oikeusministerin mukaan kynnys valmiuslain uudelleen käyttöön ottamiselle on jatkossa nykyistäkin korkeampi.

"Toivon, ettei valmiuslakia tarvitse ottaa enää ikinä käyttöön. Mutta se on kiinni siitä, miten hyvin Suomessa jatkossa noudatetaan turvavälejä, käsihygieniaa ja muita ohjeita"; Henriksson sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kävi tiedotustilaisuudessa läpi koronavirusepidemian epidemologista tilannekuvaa.

"Olemme epidemologisissa katsauksissa tarkastelleet kansainvälistä epidemiatilannetta. Epidemian painopiste on siirtynyt Euroopasta pääasiassa Amerikoihin. Esimerkiksi Afrikan ja joidenkin Aasian maiden osalta on myös viitteitä siitä, että epidemia ei vielä ole voitettu kanta", Voipio-Pulkki esittelee.

"Myöskään esimeriksi kaikissa naapurimaissamme tilanne ei ole yhtä hyvä kuin meillä, strategiajohtaja sanoo.

Pohjoismaiden tartuntatilanne on lähellä Suomea lukuun ottamatta Ruotsia, jossa uusia tartuntoja on huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Suomen väestössä ei ole päässyt syntymään mainittavaa vastustuskykyä virustartunnalle. Sama tilanne on havaittavissa kautta maailman.

"Valtaosa väestöstä on näin ollen edelleen altis tartunnalle."

Suomen R-luku, eli tartuttavuusluku, on painunut tasolle 0,7–0,8. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että epidemia on Suomessa hiipumisvaiheessa.

Jos epidemia alkaa tulevaisuudessa taas yltyä Suomessa, saatetaan koronarajoituksia ottaa uudelleen käyttöön.

"Hybridistrategian mukaisesti testauksen ja näytteenottoa on voimakkaasti kasvatettu. Nyt mietimme, miten testauskriteereitä voisi edelleen päivittää, jotta kynnys tulla testaukseen olisi mahdollisimman matala", Voipio-Pulkki sanoo.

MT kysyi suorassa tiedotustilaisuudessa pääministeri Marinilta, voisiko rajoitustoimia ottaa käyttöön maakuntakohtaisesti tilanteessa, jossa koronavirusepidemian toinen aalto saapuu Suomeen.

”Olemme katsoneet, että monet näistä rajoituksista ovat perusteltuja nimenomaan koko maata koskien. Emme ole missään voineet olla huoletta tämän vakavan tilanteen osalta. Mahdollisen toisen aallon osalta tulemme tämän arvion hyvin tarkasti tekemään", Marin vastaa.

Lue lisää

Melbournessa yli viisi miljoonaa asukasta on määrätty pysymään kotona vähintään kuuden viikon ajan

Traktorikaupassa painetaan taas kaasua – koronan aiheuttamat seisokit ovat ohi

Tönniesin teurastamosulku voi pitkittyä Saksassa

THL: Risteilyillä useita tilanteita, joissa matkustajat altistuneet koronavirukselle – kaksi perhetta karanteenissa