MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Politiikka

Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen kritisoi sote-uudistusta: "Jos ihmisten palveluiden parantumista tai kustannusten kasvun hillintää ei pystytä selkeästi turvaamaan, on kysyttävä mitä uudistuksella tavoitellaan"

Hallituksen sote-uudistus on Ikosen mielestä hallinnon uudistus, jossa palveluiden kehittäminen on sivuroolissa.
Rami Marjamäki
"On epäselvää, miten tällä mallilla ihmisten palvelut paranevat ja kuinka nopeasti hoitoon tulevaisuudessa pääsee", pohtii kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen.

Hallituksen sote-uudistuksesta ovat unohtuneet tyystin uudistuksen perimmäiset tavoitteet, esittää kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen.

Hänen mielestään uudistuksella pitäisi tavoitella nykyistä nopeampaa hoitoon pääsyä sekä sote-palveluiden kustannusten kasvun hillitsemistä.

Ikonen pelkää, että "hallitus on keskittymässä hallintomallin hiomiseen, eikä palveluiden saatavuuden ja laadun parantamiseen sekä kustannusten kasvun hillitsemiseen".

“Suomen nykyiset sosiaali- ja terveyspalvelut eivät ole kunnossa. Ihmiset joutuvat kohtuuttoman pitkiin jonoihin palveluita saadakseen. Hallituksen sote-uudistus on hallinnon uudistus, jossa palveluiden kehittäminen on sivuroolissa", Ikonen jatkaa.

“Hallituksen linjaukset sote-palveluiden kustannusten kasvun hillinnästä jäävät epäselviksi selkeiden tavoitteiden ja vaikuttavien keinojen puuttuessa. Jos ihmisten palveluiden parantumista tai kustannusten kasvun hillintää ei pystytä selkeästi turvaamaan, on kysyttävä mitä uudistuksella tavoitellaan”, Ikonen pohtii.

Kokoomuksen mielestä sote-uudistuksessa olisi ensisijaisesti keskityttävä palvelujen nopeaan kehittämiseen vuosia kestävän hallinnollisen lainsäädäntötyön sijaan.

“Palveluita on saatava varhain ja matalalla kynnyksellä. Ihmisille on turvattava lisää valinnan ja vaikuttamisen mahdollisuuksia omiin palveluihinsa. Tietoa on nykyistä paremmin voitava hyödyntää asiakkaan parhaaksi ja teknologia on otettava vahvasti avuksi palveluissa”, Ikonen sanoo.

“Kannustan hallitusta arvioimaan, vastaako nyt tehtävä raskas hallinnollinen uudistus lainkaan näihin tavoitteisiin?” Ikonen kysyy.

Lue myös:

Keskusta ja Kiuru kaivautuvat asemiin: Keskustan eduskuntaryhmä ei hyväksy Etelä-Savon maakunnan hajottamista missään oloissa – "Asia on kyllä Krista Kiurulla ja demareilla tiedossa"

Sote-uudistus lähtee lausuntokierrokselle – mukana Etelä-Savon maakunnan hajottaminen

Lue lisää

Myös Marin haluaa maalle

Suurimpien kaupunkien johtajat: Sote-uudistus vie kunnilta elinvoimaa sekä kykyä investoida

Lähidemokratia tarvitsee tekijänsä

Mielipide: Kokoomuksessa maataloudesta puhuvat vain pääkaupunkiseudun kansanedustajat – he kilpailevat vihreiden kanssa siitä, kuka sanoo ilkeämmin maanviljelijöistä