Politiikka

Hallitus purkaa koronarajoitteita – ministeri Kiuru: Turvallisiin vierailuihin hoivakodeissa täytyy nyt laittaa iso tuki päälle

Ensi maanantaista alkaen ravintolat saisivat olla auki aamukahteen. Myös sallittu anniskeluaika jatkuu.
Jarkko Sirkiä
Sairaalassa vierailujen turvallisuutta voidaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan harkita myös alueellisesti.

Hallitus on tämänpäiväisissä neuvotteluissa päätynyt vapauttamaan koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia entisestään, yleisötapahtumien, ravintoloiden ja terveydenhoidon yksiköissä vierailun osalta.

Suositus sairaalassa vierailujen välttämisestä puretaan. Vierailujen järjestämisessä tulee kuitenkin noudattaa normaaleja turvallisuusohjeita. Vierailujen turvallisuutta voidaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan harkita myös alueellisesti.

Hallitus suosittaa myös, että turvallisten tapaamisten järjestämisen hoivakodeissa tulee olla jatkossa ensisijaista. Vastuu vierailujen turvallisuudesta on viime kädessä yksikön johtajilla. Heillä on myös mahdollisuus asettaa yksikköön edelleen vierailukielto, jos turvalliset tapaamiset eivät ole mahdollisia.

Kiurun mukaan turvallisia tapaamisia voisi toteuttaa esimerkiksi yksikön yleisissä tiloissa tai ulkona. Hän myös kiitteli kentän aiempaa luovuutta ratkaisujen löytämisessä.

Kiuru kuitenkin muistutti myös, ettei toisen oikeus tavata läheisiään, voi vaarantaa toisen terveyttä tai jopa henkeä.

Myös yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia kevennetään. Elokuun alusta yli 500 ihmisen tilaisuudet sallitaan sekä sisä- että ulkotiloissa. Aluehallintovirastot tekevät päätökset hallituksen suosituksen pohjalta heinäkuun aikana enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Tätäkin suurempia tilaisuuksia voi järjestää erityisjärjestelyin, kuten erillisillä katsomolohkoilla urheilutapahtumissa.

Tavoitteena on, että osallistujamäärärajoituksista luovuttaisiin kokonaan 1.10.

Ravintolat saavat maanantaista 22.6. alkaen olla auki kello 04–02, ja alkoholia saa anniskella kello 09–01. Asiakaspaikoista käytössä saa olla enintään 75 prosenttia, ja buffet-pöytien kielto poistuu.

Koronavirukseen sairastuneita on Suomessa kertynyt tähän asti yhteensä 7 117, joista parantuneita on noin 6 400. Tartuttavuusluku on laskenut entisestään, ja on nyt arviolta 0,4–0,8. Tautiin kuolleita on yhteensä 326.

Tauti on hiipunut merkittävästi myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, joka on aiemmin ollut tartuntatilanteessa muuta maata edellä.

Uusien tartuntojen määrä on ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan noin kymmenen tai alle tapausta päivässä. Osa näistä tapauksista liittyy ryppäisiin, joissa ihmisten välillä on ollut paljon sosiaalista tiiviyttä, esimerkiksi ahtaasta asumisesta johtuen.

Tällaisissa tapauksissa testejä on tehty laajemmin. Kaikkien Suomessa ilmenevien tartuntojen alkuperä ei kuitenkaan ole ainakaan vielä tiedossa.

Puumalainen painotti, että virustesteihin kannattaa nyt mennä todella pienellä kynnyksellä, jos oireita ilmenee.

Juhannuksena ministeri Kiuru kehotti muistamaan, että valtaosa tartunnoista tulee perhepiiristä. Hän muistutti myös siitä, että juhannuksenkin aikana turvallisuusohjeet ovat voimassa. Erityisesti hän painotti käsihygienian ja turvavälien merkitystä. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) suositteli Juhannuksen viettoa ulkona.

Juhannusmatkustamisessa ylilääkäri Puumalainen kehotti huolehtimaan käsihygieniastaan ja turvavälistä mahdollisuuksien mukaan. Hänen mukaansa myös maskia voi halutessaan käyttää, ja sillä voi jossain määrin suojata muita. Puumalainen kuitenkin muistutti, ettei yleistä suositusta maskien käytöstä ole.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa olivat paikalla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Epidemiologisesta tilannekuvasta kertoi ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Voit katsoa yllä videotallenteen tiedotustilaisuudesta.

Lue lisää

Olympialaisten yllä huolia: kasvavat koronatapaukset ja mahdollinen ennätyskuumuus tekevät Tokiosta haasteellisen koitoksen

HS:n tiedot: Kaikilla kiihtymisvaiheen alueilla tulossa voimaan ravintolarajoitukset

THL: Suomessa on todettu 453 uutta koronatartuntaa, sairaalahoidossa olevien määrä kasvanut hieman

Suomalaisten tutkijoiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa on löydetty koronaviruksen vakavalle muodolle altistavia geenialueita