Politiikka

Rajoja avataan ja matkustaminen sallitaan valikoiden 13. heinäkuuta alkaen – yli 70-vuotiaita koskevista suosituksista luovutaan

"Nyt mennään kaikille suomalaisille samoilla ohjeilla", totesi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru
Jarkko Sirkiä
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kiitteli suomalaisia suositusten tunnollisesta noudattamisesta.

Hallitus luopuu erillisistä, yli 70-vuotiaita koskevista suosituksista lähikontaktien välttämiseksi. Päätös tehtiin tämänpäiväisessä hallituksen neuvottelussa.

Tästä lähtien samat tutut suositukset hyvästä käsihygieniasta ja turvavälien pitämisestä koskevat kaikkia suomalaisia.

Perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kuitenkin muistutti, etteivät suositukset ole olleet turhia.

"Suomessa COVID-19 tautiin menehtyneistä 9 kymmenestä, eli käytännössä 87 prosenttia on ollut yli 70-vuotiaita."

Epidemia jatkaa hidastumistaan Suomessa. Kiuru kiitteli vanhenevia kansalaisia ja heidän lähipiiriään suositusten tunnollisesta noudattamisesta.

"Nyt on tullut aika luopua erillisistä suosituksista eri-ikäisille suomalaisille", Kiuru kertoi.

"Omaa harkintaa ja vastuuta on syytä jatkossakin korostaa."

Myös laajasta etätyösuosituksesta luovutaan 1. elokuuta alkaen. Etätöissä on ollut suomalaisista työssäkäyvistä lähes 60-prosenttia, mikä on enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa.

"Näin laaja etätöihin siirtyminen on osoitus siitä, että digitalisaatio mahdollistaa työn tekemisen tapojen muutoksen, ja työelämän uudistumisen", totesi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

"Laaja ja nopea siirtyminen etätyöhön osoittaa myös, miten paljon potentiaalia etätyön lisäämiselle yhteiskunnassamme ylipäätään on".

Pekonen kertoi hallituksen myös toivovan, että etätyötä ja työpaikalla tapahtuvaa työtä voidaan jatkossa yhdistää joustavasti molempien parhaiden puolien hyödyntämiseksi.

Rajojen avaamista jatketaan porrastetusti 13.7, jolloin on tarkoitus sallia matkustaminen niihin Euroopan maihin, joissa tautitilanne on samalla tasolla Suomen kanssa.

Konkreettinen raja maille, joihin matkustaminen voidaan sallia, on kahdeksan tai alle tautitapausta 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Tällä hetkellä tuon kriteerin täyttäviä maita ovat Italia, Itävalta, Kreikka, Liechtenstein, Saksa, Slovenia, Slovakia, Sveitsi ja Unkari, sekä Schengen-alueen ulkopuolelta Kroatia, Kypros ja Irlanti.

Suomessa vastaava luku toissapäivältä oli 3,2. Ruotsissa, jonne matkustamista ei vielä sallittu, luku oli 118,8.

Päätökset siitä, mihin maihin matkustus lopulta sallitaan, tehdään 10.7. tuoreen tartuntatiedon mukaan.

"Toivon että mahdollisimman pian pääsemme takaisin siihen tilanteeseen, jossa rajat näkyvät ennemminkin kartalla kuin ihmisten arkielämässä", sanoi päätöksistä kertonut sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi laitoksen seuraavaan kansainvälistä tilannetta jatkuvasti yhteistyössä eri maiden viranomaisten ja Euroopan tautikeskuksen kanssa.

Mahdollisia rajojen lisäavauksia heinäkuun 13. päivän jälkeen, tai vastaavasti kiristyksiä jo sallittujen maiden matkailuun tulee hänen mukaansa katsoa monipuolisemmin, kuin vain kahden viikon tartuntamäärällä.

"Voi olla, että tautitapausten määrän äkillinen nousu liittyy johonkin tiettyyn tiedettyyn tilanteeseen, kuten nyt esimerkiksi Saksassa on raportoitu tämän teurastamon piirissä paljon tartuntoja", Puumalainen arvioi.

"Eli täytyy arvioida, onko maan tilanne kokonaisuudessaan huolestuttava vai mennäänkö parempaan suuntaan."

Myös sisäministeri Ohisalo kertoi hallituksen seuraavaan kehityksen suuntaa lisäpäätöksiä tehtäessä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistutti, ettei tautitilanne maailmalla ole yhtä hyvä kuin Suomessa, vaan esimerkiksi Etelä-Amerikassa tautitilanne on menossa heikompaan suuntaan nopeasti.

Myös esimerkiksi Kiinassa ja Etelä-Koreassa on huolta mahdollisesta toisen aallon tulemisesta taudin ilmestyttyä maihin uudestaan.

"Avautuessa on hyvin ristikkäisiä paineita. Meidän talouselämämme ja elinkeinoelämämme edellyttää sitä, että vienti toimii ja työmatkaliikenne ja liikematkat ulkomaille ovat mahdollisia", Haavisto totesi.

"Valitettavasti joukko maita jää vielä odottamaan seuraavia ratkaisuja."

Muiden maiden osalta ohje tarpeettoman matkustamisen välttämisestä, sekä kahden viikon karanteenisuositus palatessa on edelleen voimassa.

Haavisto muistutti myös siitä, että vaikka Suomi sallisi matkustamisen, voi kohdemailla olla omia rajoituksia, suosituksia tai edellytyksiä.

Lue lisää:

Hallitus kertoo linjauksistaan matkailuun, yli 70-vuotiaisiin ja etätyöhön liittyen – katso suora lähetys tiedotustilaisuudesta

Lue lisää

Suomi avaa rajansa matkailijoille ensi viikolla – näin turistien pitää toimia

Raskaana olevien rokottamisessa on enemmän hyötyjä kuin haittoja, sanoo THL:n ylilääkäri – Ohisalo: "Halusin esimerkilläni rohkaista muita"

Uutispäälliköltä: Politiikan naiset ja Ohisalon vauva – Naisen on politiikassa mahdollista saada kaikki

Maria Ohisalo odottaa lasta – jatkaa töissä marraskuulle, jos saa jatkoa puoluejohtajana